28 februari 2022

#3 Henry Oudshoorn

Ongetwijfeld heeft u een droombeeld van een groen en blauw Capelle. Een rustig en toch levendig dorpsstadje in de randstad. Ik ben Henry Oudshoorn en ik wil u graag meenemen in mijn droombeeld van Capelle. Maar ik blijf niet bij dromen, ik wil mijn droombeeld realiseren. Daarom vertel ik u daarna hoe ik mijn droombeeld wil realiseren. Kan ik op uw stem rekenen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen?

Ons verkiezingsprogramma

Het droombeeld van Capelle

Een dorpje op zich, dat was Capelle-West waar ik ben opgegroeid. Lopend naar de basisschool, de kerk en de winkels; en spelend in een parkje of op het grote voetbalveld in de wijk. Een rustige en gezellige woonomgeving was het. Inmiddels ben ik met mijn gezin alweer bijna 25 jaar woonachtig in het drukkere Middelwatering, en al die tijd werkzaam in de hulpverleningsketen van de Veiligheidsregio en de brandweer in en rond onze gemeente. 

Als ik een beetje wegdroom, dan zie ik het Capelle van de toekomst graag als een groene, rustige stad langs de IJssel, opgebouwd uit een aantal dorpsachtige wijken. Elk van de wijken heeft een eigen winkel- en wijkcentrum met voldoende voorzieningen en levensloopbestendige woonbuurten met veel slim gesitueerd groen en water. Bij het binnengaan van de gemeente – via prachtige lanen voorzien van bomen aan de zijkanten – voel je meteen de natuur om je heen en is het vanzelfsprekend dat er veel ruimte wordt geboden aan fietsers en voetgangers. Daarnaast zie ik ook graag een gemeentelijk apparaat dat volgens ‘de bedoeling’ werkt, oog hebbend voor de belangen van de inwoners en daarnaar handelend.

Meer geld nodig voor beter groenonderhoud?

De komende vier jaar zou ik me graag willen inzetten om stappen te zetten richting dat droombeeld. Door constructief mee te denken in oplossingen i.p.v. bezwaren en door bij te dragen aan keuzes die dat doel dichterbij brengen. Ook voor de écht ingrijpende keuzes die gemaakt moeten worden en waarvan de effecten pas zichtbaar zijn op de lange termijn. Dat is iets waar de politiek niet graag mee bezig is, vaak wordt gekozen voor oplossingen die binnen korte termijn zichtbaar resultaat geven. Maar als we bijvoorbeeld kijken naar de toenemende mobiliteitsproblematiek en het tekort aan ruimte voor het groen, dan vraagt dat om strategische en ingrijpende keuzes. Bijvoorbeeld door het ondergronds maken van doorgaande routes zoals de Algera-corridor en de tegen de gemeentegrens aan gesitueerde gelijkvloerse sneltrambaan of het doortrekken van de metro naar Krimpen. Dát zijn keuzes die het verschil op de langere termijn gaan maken.

Naast deze kwalitatieve verbeteringen voor Capelle zijn er natuurlijk nog de uitdagingen van vandaag de dag, zoals woningnood en de energietransitie, die veel aandacht vragen. Graag zet ik me, wat betreft deze problematiek, in voor slimme, snelle oplossingen. Hoe kunnen we veel meer bestaande bouw (tijdelijk) geschikt maken voor bewoning? Hoe kunnen we op huidig bouwgrond snel betaalbare en flexibele woonruimte creëren? Allemaal zaken waarvoor ik me met Gods hulp in wil zetten.

De ambitie voor de droombeeld

Allemaal leuk, zo'n dromerig Capelle, maar hoe richt je dat in? Dan moet er aandacht zijn voor een drietal punten. Wij staan allereerst voor multifunctionele, levensloopbestendige woonwijken. Dit betekent dat in iedere wijk voldoende woningen staan voor iedere doelgroep, starters, gezinnen en ouderen. Dit stimuleert doorstroming en zorgt ervoor dat er voldoende woonruimte is. Wel multifunctioneel. In iedere woonwijk zijn horeca en detailhandel aanwezig, vergezeld van sociale voorzieningen. Hierdoor zullen mensen in hun eigen wijk werken en ondernemen, wat de sociale cohesie versterkt. Jong en oud leeft en werkt zo met elkaar.

Meer sociale huurwoningen nodig? Of toch niet?

Daarbij is als tweede wel oog voor groen en duurzaamheid nodig. Alles in de wijk kan goed geregeld zijn, maar het leven en werken moet niet ten koste gaan van de schepping. De Bijbelse notie van rentmeesterschap is uiterst belangrijk voor de SGP. Daarom willen we dat in die multifunctionele, levensloopbestendige woonwijken verduurzaming wordt gestimuleerd en voldoende recreatief groen aanwezig is om het leven en werken ook aangenaam te maken.

Dit moet wel veilig gebeuren. Dan is fysieke veiligheid nodig zoals bijvoorbeeld voldoende blauw op straat. Maar ook een ander blauw is belangrijk. Klimaatbestendigheid. Een goed onderhouden dijk, straten waar het water slim wegloopt en wordt opgeslagen, prachtige waterpartijen die het groen complimenteren en daarnaast functioneel zijn voor verwerken van overtollig water. Met de toenemende klimaatverandering en de gevolgen daarvan is het belangrijk dat in klimaatbestendigheid wordt geïnvesteerd. En dit kan goed worden geïntegreerd in een duurzaame, prachtige en recreatieve omgeving.

Concrete actiepunten

Leuk, die ambities, maar welke concrete actiepunten heeft de SGP dan om die ambities te realiseren?

Wat gaan wij doen dan?

Ruimtelijke ordening

  • De uitstraling van de Capelseweg/Kanaalweg als ‘Laan van Capelle’ en entree van de stad kan veel meer cachet krijgen. De herstructurering van de ‘achterkant’ van de Kanaalweg dient daarin meegenomen te worden. Maar ook het feit dat de Capelseweg/Kanaalweg qua verkeersintensiteit vrijwel aan haar maximale capaciteit zit. Een integrale visie op dit gebied is van groot belang.
  • De Kerklaan als verbinding tussen het nieuwe en het oude centrum van Capelle kan meer allure krijgen die recht doet aan haar historisch karakter.
  • We moeten een visie op de grote opgaven van onze stad zoals wonen, herstructureren, verduurzaming, bereikbaarheid en digitalisering voor de lange termijn opstellen en middelen apart zetten om dit te financieren.
  • De SGP wil meer lokale zeggenschap over toewijzing huurwoningen.
  • De SGP wil een ambitieuze agenda van gemeente en woningcorporatie om corporatiebezit grondig op te knappen en te verduurzamen en waar mogelijk meer bereikbare woningen te bouwen.

Moeten we dan toch hoger gaan bouwen?

  • Er moeten voldoende eengezinswoningen met een vraagprijs van maximaal 250.000 euro voor startende gezinnen komen.
  • Waar mogelijk moeten Capelse starters meer kansen op een woning in Capelle krijgen.
  • Er moeten voldoende seniorenwoningen voor ouderen met een kleine beurs komen.
  • De SGP wil verouderde zorg-/seniorencomplexen snel laten moderniseren;
  • De SGP wil dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen buurt kunnen blijven wonen en wil in meer buurten seniorenwoningen realiseren.
  • SGP streeft naar een adequaat aanbod van zorg in alle wijken van Capelle.
  • De plannen om Oeverrijk te bebouwen moeten worden teruggedraaid. Dit gebied moet een groene parel in Capelle worden met recreatieve waarde.
  • Herontwikkeling van monumentale en beeldbepalende objecten die onverhoopt en redelijkerwijs niet behouden kunnen blijven, moet passen bij het historische karakter en waarde van deze plek.
  • Woningbouw in Capelle-West voor senioren is gewenst, maar mag het dorpse karakter niet verstoren.
  • De SGP is tegen welstandsregels die vooral veel rompslomp veroorzaken en weinig bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Capelle. Wel moet voorkomen worden dat verbouwingen leiden tot een aantasting van het leefgenot van andere Capellenaren. De gemeente is toegankelijk voor de burger inzake vooroverleg bij bouwplannen.
  • De SGP wil inzetten op het transformeren van kantoorlocaties naar woningen maar alleen als de woonkwaliteit duurzaam gewaarborgd is.
  • De SGP volgt positief kritisch de ontwikkelingen van het Nieuwe Rivium en houdt een vinger aan de pols zeker ten aanzien van mobiliteit.
  • De SGP pleit voor investeringen in alle wijkwinkelcentra van Capelle en maakt zich hard om in elke wijk een buurtwinkelcentrum te behouden.

Meer investeren in winkelcentra?

  • Voor de Terp wil de SGP kijken naar de toekomstbestendigheid van het huidige complex en de mogelijkheid van transformatie.
  • Met name in wijken met veel ouderen (zoals Capelle West) is behoud van lokale voorzieningen belangrijk en heeft ook de corporatie als verhuurder van winkelruimte een verantwoordelijkheid.
  • De SGP wil dat de gemeente het welzijn in de wijken tot topprioriteit maakt en waar mogelijk stuurt op variatie in de samenstelling van buurten en wijken. Verloedering moet worden voorkomen.
  • De SGP wil investeren in krachtige coalities tussen publieke, private en maatschappelijke partijen om de leef-kwaliteit in de wijken te bevorderen.
  • De gemeente kan andere partijen verleiden tot investeringen, als zij zelf ook investeert in de kwaliteit van de stad.
  • De SGP wil in elke wijk goede basisvoorzieningen garanderen en investeren in een aantrekkelijk wijkwinkelcentrum.

Mobiliteit

  • De SGP geeft ruim baan aan mindervaliden en vindt dat Capelle zo snel mogelijk de prijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor de meest toegankelijke gemeente van Nederland moet winnen.
  • De SGP wil het gebruik van de fiets bevorderen en faciliteren.
  • Daar waar te weinig parkeerplekken voor fietsen zijn, moet de gemeente dit probleem verhelpen. Dit moet niet ten koste gaan van de beschikbare capaciteit voor auto-parkeren.
  • Bij de recente besluitvorming (december 2021) over de investeringen in de Florabuurt heeft de SGP harde toezeggingen gekregen over een onderzoek naar de ontsluiting van deze wijk, inclusief scenario’s om de kruising Schenkelsedreef/Kralingseweg en Kralingseweg/Prins Alexanderlaan (metro-overgang) te onderzoeken. Voor de SGP is dit een belangrijk onderzoek, waarbij nadrukkelijk gekeken dient te worden naar wat op de lange termijn bijdraagt aan de kwaliteit van Capelle.

Meer huizen of meer groen in Oeverrijk?

  • Capelle moet ernaar streven om de meest toegankelijke en de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland te worden. De SGP wil Capelle minstens in de bovenste helft van de top 100 in de ranglijst van fietsvriendelijke gemeenten.
  • De SGP wil duurzame mobiliteit bevorderen (meer laadpalen, meer duurzaamheid in het OV, meer ruimte voor autodelen) en is voor innovaties zoals zelfrijdend openbaar vervoer.
  • De SGP vindt dat goede gladheidbestrijding van groot belang is. Naast doorgaande wegen hebben woonvoorzieningen voor ouderen en kwetsbaren, scholen en winkelcentra hierbij prioriteit.
  • De SGP vindt dat op regionaal niveau aandacht moet blijven gevraagd voor meer structurele aanpassingen en oplossingen om de Algeracorridor te ontlasten. Kleinere maatregelen, zoals een fietspont, nemen de noodzaak van grootschaliger maatregelen niet weg. Een metroverbinding naar Krimpen verdient nader onderzoek.
  • De SGP wil afdoende investeringen in de verkeersveiligheid rond scholen.
  • De SGP wil meer inzet op snelheidsbeperking in woongebieden.
  • Geluidsoverlast als gevolg van snelheidsovertreding (zoals op de Algeraweg) dient adequaat te worden bestreden.
  • De SGP wil een snelle realisatie van de plannen om alle oversteekplaatsen veiliger te maken.
  • De SGP wil dat het (openbaar) vervoer over water wordt gestimuleerd en dat een waterbusverbinding tussen Rotterdam en Gouda wordt onderzocht in combinatie met een halteplaats ter hoogte van het centrum van Capelle.
  • Na vele jaren gratis openbaar vervoer voor AOW-gerechtigden, wil de SGP dit serieus evalueren. De SGP is niet tegen gratis OV voor senioren, maar vindt het niet nodig dat de Capelse belastingbetaler dat betaalt voor senioren die dat prima zelf kunnen betalen.
  • De SGP wil laten onderzoeken wat de effecten zijn van gratis OV voor mensen met een inkomen van minder dan 110% van het minimumloon.

Duurzaamheid

  • De SGP wil dat Capelle zich verder ontwikkelt tot een klimaatbestendige stad en stimuleert het “ontstenen” van particuliere tuinen en openbaar gebied.
  • Een stresstest moet uitwijzen voor welke klimaateffecten Capelle kwetsbaar is. Op basis daarvan moeten noodzakelijke maatregelen worden geformuleerd en uitgevoerd.
  • De SGP wil meer aandacht voor het opvangen van water in de openbare ruimte (via bijvoorbeeld waterpleinen, wadi’s en groene parkeer-plekken).
  • De SGP wil meer bomen in Capelle laten planten.

Leuk, die bomen. Maar wat doen wij voor de energietransitie?

  • De gemeente zet in op een mentaliteitsverandering om te komen tot meer onderhoudsarme groene tuinen voor senioren en werkende gezinnen. Ook transformeert de gemeente haar openbare parkeerplekken naar groene, waterdoorlaatbare parkeerplekken en realiseert mogelijkheden voor het tijdelijk bufferen van regenwater.
  • In de wijken waar nu en de komende jaren de riolering wordt vervangen kiest de gemeente voor een gescheiden systeem van regenwaterafvoer en vuilwaterriolering.
  • We hopen nooit een overstroming mee te hoeven maken, maar we moeten er wel goed op voorbereid zijn. Een up-to-date waterveiligheidsplan voor Capelle is geen overbodige luxe.
  • De gemeente stimuleert en helpt bewoners om zelf maatregelen te nemen voor meer duurzaamheid en waterbeheer.
  • De routekaart ‘Naar een duurzaam Capelle in 2050’ wordt op basis van meer ambitieuze doelen aangescherpt.
  • De gemeentelijke overheid moet zelf het goede voorbeeld geven: alle gemeentelijke gebouwen zijn in 2030 energieneutraal.

Hoe zit dat met ons afvalbeleid?

  • De SGP wil dat de gehele gemeentelijke organisatie en al haar onderdelen zo snel mogelijk overstappen op duurzame energie.
  • De SGP wil dat lichtvervuiling in nachtelijke uren wordt tegengegaan.
  • De SGP wil hoge eisen t.a.v. duurzaamheid en energiebesparing bij de ontwikkeling van nieuwbouwlocaties en bij renovatie en grootonderhoud.
  • De gemeente moet bindende afspraken met de woningcorporatie over de verduurzaming van het woningbezit en moet dit van haar zijde zoveel mogelijk faciliteren. De bewoners moeten daarbij kunnen profiteren van een lagere energierekening.
  • De SGP bepleit een ambitieuze aanpak van energiearmoede en wil dat de gemeente extra inzet om mensen met lagere inkomens te helpen om hun huishouden te verduurzamen.
  • De SGP vindt dat de gemeente burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven die hun vastgoed willen isoleren en/of duurzame energie in eigen beheer willen produceren moet stimuleren en helpen.
  • De SGP wil dat een substantieel deel van de reserve Enecogelden ten goede komt aan de duurzaamheidstransitie in Capelle.

Wat zijn de Enecogelden en wat doen wij ermee?

  • De SGP ziet in Capelle geen geschikte locaties voor grote windmolens. Wel wil zij ruimte bieden aan kleine windmolens (tot max. 15 meter), mits ruimtelijk inpasbaar.
  • Capellenaren die willen investeren in het energiezuinig maken van hun woning moeten daarvoor goedkoop geld kunnen lenen.
  • De buurtacties van het Energiecollectief Capelle worden geïntensiveerd en beter gefaciliteerd.
  • De SGP wil onderzoeken of een pasjessysteem kan bijdragen aan een eerlijker systeem van betalen voor afval, het tegengaan van afvaltoerisme en uiteindelijk minder afval.

Openbaar groen

  • Het onderhoudsniveau voor de openbare ruimte moet over de gehele linie omhoog.
  • De SGP vindt dat bestaand groen in stand moet worden gehouden en zo mogelijk wat betreft oppervlakte moet worden uitgebreid.
  • De SGP wil meer mogelijkheden tot zelfbeheer van openbaar groen door de burger.
  • De SGP vindt dat door de gemeente een veel actiever handhavingsbeleid dient te worden gevoerd door de milieuambtenaar van de gemeente.
  • De bestrijding van overlast door honden verdient speciale aandacht. Er wordt streng gehandhaafd op het niet opruimen van hondenpoep.
  • De SGP steunt het beschikbaar stellen van gelden voor lokale wijk- of buurtinitiatieven om de kwaliteit van de wijk te verbeteren en de samenhang van de wijk te bevorderen.

Klinken deze ambities en actiepunten als muziek in uw oren? Stem dan op lijst 4 SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen. Heeft u voorstellen voor verbeteringen of aanpassingen? Ik ga graag met u in gesprek. Gelukkig hoef ik deze ambities niet alleen te realiseren. Mijn collega-SGP'ers staan ook klaar om uw belangen te dienen. Lees bijvoorbeeld wat Pieter Weijers van plan is voor Capelle. En nogmaals, stem lijst 4 SGP voor een multifunctioneel, levensloopbestendig Capelle.

Lees ons verkiezingsprogramma