24 februari 2022

In hoeverre moet de burger kunnen participeren?

De 'SGP in stelling' is een serie met actuele stellingen over Capelle. Vandaag een stelling over burgerparticipatie. In hoeverre moet de burger kunnen participeren?

In hoeverre moet de burger kunnen participeren in de besluitvorming van de gemeente?

Het vertrouwen in de overheid staat onder druk. Participatie lijkt vaker meer weerstand op te leveren dan dat het draagvlak versterkt. Met haar eigen handelen verspilt de overheid vaak ook veel goodwill. De overheid moet betrouwbaar zijn, eerlijk en transparant. De menselijke maat moet leidend zijn. Er moet meer ruimte komen voor de inbreng vanuit wijk en buurt. Ook burgers en belangenorganisaties moeten in de gelegenheid worden gesteld om tijdig hun visie te geven. De SGP is er voorstander van dat er creatief en effectief gebruik wordt gemaakt van de verschillende methoden om burgerparticipatie en betrokkenheid bij het gemeentelijk bestuur te organiseren. Wel is het van belang dat voor burgers en belangenorganisaties duidelijk is onder welke voorwaarden zij inbreng kunnen hebben in een beleidsproces. Daarnaast blijft de gemeenteraad altijd verantwoordelijk voor het maken van een zelfstandige en zorgvuldige eindafweging. De uitkomsten van die eindafweging worden zorgvuldig en duidelijk gecommuniceerd naar de burger. Gedurende dit proces moet voor de burger altijd duidelijk zijn op welke manieren de burger kan meedoen in het besluitvormingsproces en wat de burger mag verwachten van deze participatie. Daarmee worden teleurstellingen voorkomen. Maar de SGP is tegen referenda. Politici zijn er om namens hun kiezers besluiten te nemen. Bij de voorbereiding van besluiten moet er goed geluisterd worden naar burgers. Buurtpeilingen kunnen daarbij wel een nuttig instrument zijn.

Daarnaast sluiten referenda niet aan bij de realiteit. Bij een besluit moeten vaak veel verschillende belangen worden overwogen en veel nuances worden aangebracht. Dit is onmogelijk bij een referendum. Met een referendum wordt een moeilijke casus teruggebracht tot een simpel ja of nee. Dit staat niet in verhouding tot de realiteit en doet af aan de belangen die zijn betrokken. Bewoners moeten zeker inspraak hebben bij ingrijpende besluiten maar niet middels referenda.