24 januari 2022

#7 Hendrik Verhoef - Het goede voor een ander

Samenleven doe je samen. Met elkaar. Dat klinkt als een open deur, maar hoe doe je dat concreet? Hoe doe je dat als politieke partij? Tijdens de verkiezingen beloven we van alles, maar hoe maken we dat concreet waar? Naast een persoonlijke anekdote om mij beter te leren kennen, wil ik ook graag iets vertellen over onze concrete ambities voor Capelle. 

Direct ons verkiezingsprogramma lezen?

Brand dichtbij!

Afgelopen najaar werd ik benaderd met de vraag of ik actief zou willen worden voor de SGP. Met enige terughoudendheid heb ik daar uiteindelijk ja op gezegd. Al snel werd ik voorgedragen voor een mooie plek 7 op de kandidatenlijst. Op donderdagavond 18 november jl. had ik dan mijn eerste activiteit voor de partij. Met Gerben Veenema mocht ik in de raadszaal plaatsnemen om, samen met de andere partijen, deel te nemen aan een avond voor het KiesKompas. Zo helpen we de Capellenaar straks om makkelijker een keuze te kunnen maken, bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Halverwege de avond kreeg ik een telefoontje van mijn vrouw. Aangezien zij eigenlijk nooit belt als ik in vergadering of overleg zit, besloot ik om op te nemen. “Hendrik, hier vlakbij is een hele grote brand. Ik hoor de vlammen; het is heel erg dichtbij. De politie roept zojuist om dat we het huis niet uit mogen.” Kort daarna krijgen we ook in het gemeentehuis een NL-Alert op onze telefoon met de mededeling dat we onze ramen en deuren mogen sluiten. Even later vervolgen we de bijeenkomst, en via WhatsApp houdt mijn vrouw mij op de hoogte van de status in het rampgebied.

Wat doen we voor de ander die ook zijn huis niet meer inkomt?

Ik kom die avond het huis niet meer in. Vanwege het gevaar zijn alle toegangswegen naar de wijk afgesloten. Wel de wijk uit, niet de wijk in. Samen besluiten we om ‘gezellig’ bij mijn broer in de wijk Middelwatering op visite te gaan. Het is tenslotte nog maar 23.00 uur. Hier zitten we een tijdje, tot we vernemen dat er noodopvang is geregeld voor de buurtbewoners van Capelle-West in het zwembad. Ik dacht op dat moment: ‘ik hoop dat er bedoeld wordt ‘bij’ het zwembad, want mijn zwembroek mag ik niet meer ophalen thuis’. Bij het zwembad worden we netjes opgevangen en op de hoogte gehouden van de status. Rond 02.00 uur mogen we eindelijk naar huis, omdat het gevaar niet zozeer in onze straat aanwezig is. Enkele straten verderop worden bewoners op dat moment opgeroepen om hun woning te verlaten en zich richting het zwembad te begeven. Toch was het voor ons op dat moment: Oost, west, thuis best!

Deze ervaring met mijn eerste politieke activiteit sinds lange tijd was er eentje die me voorlopig nog wel bij zal blijven. Tot op de dag van vandaag is de uitgebrande garage aan de Radarstraat getuige van deze kleine ramp. Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenis voor verschillende ondernemers, heeft mij dit weer eens een beetje op mijn plek gezet. Er hoeft maar iets te gebeuren, en de hulpverleners (uit de hele regio), vrijwilligers en bestuurders staan klaar om te doen wat hun hand vindt om te doen. Dat is mooi. Iets om trots op te zijn. En dankbaar natuurlijk.

Vooral die vrijwilligers. Dat is toch geweldig. Sta je daar midden in de nacht. En dat om er voor een ander te zijn. Het is goed om dat te zien. Het is goed om een ander te zien, die bijvoorbeeld hulp nodig heeft. Of een schouderklopje. Of wat dan ook. Om het goede te zoeken voor een ander. Het is waardevol om vanuit dat perspectief zelf ook deel te nemen aan de politiek.

Er zijn bijna verkiezingen. De SGP zoekt ook het goede. Het goede voor u en voor jou. Recht uit het hart. Zoek je ook het goede? Heb je het al gevonden? Nee? Lees dan nog eens onze speerpunten of straks ons verkiezingsprogramma dat we binnenkort presenteren. Misschien zie je wel hele goede punten waardoor je een stem op één van de mannenbroeders overweegt. Ik daag je uit! En ondertussen zoek ik, recht uit mijn hart, het goede voor Capelle.

Ons verkiezingsprogramma

Ambities voor Capelle

In mijn anekdote komen mooi een aantal aspecten naar voren. De eigen verantwoordelijkheid van iedere Capellenaar om je in te zetten voor jouw stad. De sociale verbondenheid die je ervaart als bij een calamiteit. Het complexe overheidsapparaat dat vloeiend moet werken, zowel in het dagelijks bestuur als bij onvoorziene situaties, om het samenleven mogelijk en leuk te maken.

Daarvoor zijn wel ambities nodig, waarvoor ik mij de komende tijd in Capelle wil inzetten. Met name dat samen leven is daarbij belangrijk. Zo ervaren we in Capelle toegenomen criminaliteit, met name onder de jeugd. Dat moeten we enerzijds stevig aan kunnen pakken. Daarvoor is meer politie nodig en we moeten maatregelen durven nemen. Maar we moeten ook inzetten op preventie. Hoe komen jongeren in de criminaliteit? Hoe speelt het gezin een rol? Daarnaast moet er oog zijn voor de jongere zelf. Een belangrijk uitgangspunt is "hate the sin, but love the sinner". Hoe kunnen we de jongere helpen zijn leven op de rails te krijgen en een eerlijke burger te zijn die waarde toevoegt aan de samenleving?

Dit vraag om integrale afwegingen. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar juist ook op sociaal gebied. We moeten inzetten op veilige, sterke gezinnen die een prettige uitvalsbasis bieden, niet alleen voor ouders maar ook voor de kinderen. Vaders moeten in het gezin staan en een rolmodel zijn voor hun kindren. Moeders moeten de ruimte hebben zichzelf te ontplooien. Vaak zijn moeder overbelast. Ze moeten werken, voor hun kinderen zorgen en hen opvoeden, hun huis bijhouden... Daarom maken we ons sterk tegen echtscheidingen. Eén op de vijf kinderen in Capelle groeit op in armoede, dat moet anders. Dat is makkelijk gezegd, maar hoe maak je dat concreet?

Concrete acties

Voor de jeugd:

  • De SGP wil voldoende speelplekken in de directe omgeving van de woningen met voldoende toegankelijk speeltoestellen voor kinderen met een handicap.
  • Voldoende accommodaties voor de opvang van 12- tot en met 16-jarigen en 16+-jongeren realiseren, alsmede jeugdvoorzieningen van sportclubs en sport- en ontmoetingsplekken op straat (denk daarbij aan calisthenics parkjes).
  • De SGP wil bij de inrichting van jongeren ontmoetingsplaatsen heldere afspraken maken met jongeren en omwonenden.
  • Kinderen met leer- en ontwikkelingsachterstanden intensief begeleiden (in de Integrale Kind Centra tezamen met de voor- en vroegschoolse educatie).
  • Voortijdige schoolverlaters worden tijdig in beeld gebracht en zo nodig wordt aan de betreffende jongeren extra ondersteuning geboden.
  • In de visie van de SGP heeft de jeugdraad primair een adviserende functie naar het gemeentebestuur.

Voor gezinnen

  • We investeren gericht in preventie en schadebeperking van echtscheidingen en maken ons sterk voor het gezin als veilige thuishaven voor ieder kind en elke jongere.
  • Preventie is een belangrijke doelstelling in de Jeugdzorg: waar mogelijk willen we voorkomen dat jongeren in de hulpverlening terechtkomen.
  • De SGP ziet een belangrijke preventieve taak weggelegd voor het Centrum voor Jeugd en Gezin bij het voorkomen van gezinsdrama’s en geweld achter de voordeur.
  • Tegelijk moeten de mogelijkheden voor preventie niet worden overschat: er moet te allen tijde voldoende geld zijn voor daadwerkelijke hulp en zorg.
  • De SGP wil dat altijd gekeken wordt naar wat in welke situatie het meest effectief is. Bij lichte problemen moet afgewogen worden of professionele hulp nodig is of dat dit in de eigen context van gezin of school kan worden opgelost.
  • Bij complexe problematiek is het belangrijk dat de hulp niet wordt gehinderd door allerlei bureaucratie. Maatwerkbudgetten en andere manieren om te voorkomen dat allerlei regels en procedures effectieve zorg in de weg staan, worden door de SGP van harte gesteund.

Download ons verkiezingsprogramma

  • De decentralisatie van met name de Jeugdzorg noodzaken volgens de SGP tot een evaluatie van de activiteiten van het CJG, waarbij het voeren van de regie (één gezin, één plan, één begeleider) een belangrijke doelstelling is.
  • De SGP zet in op een daadwerkelijke transformatie: zoveel mogelijk ondersteunen in de natuurlijke context van een jongere (“hulp zo thuis mogelijk”), eventueel in een pleeggezin of een kleinschalige woonvoorziening en zo weinig mogelijk in grootschalige instellingen waarin jongeren langdurig verblijven.
  • We stimuleren cursussen op het gebied van opvoedingsondersteuning voor de ouders van kinderen, bijvoorbeeld vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
  • Kerken, scholen en maatschappelijke organisaties worden door middel van structureel overleg intensief betrokken bij het tot stand komen en uitvoeren van gemeentelijk beleid rond jeugdzorg.
  • Identiteitsgebonden zorgaanbieders worden betrokken in het aanbestedingstraject om zorg te leveren. Dat geldt ook voor kleinere of nieuwe zorginstellingen. Als direct contracteren niet mogelijk is, worden mogelijkheden geboden voor onderaannemerschap. Zorg die aansluit bij de overtuiging van het gezin is namelijk effectiever en daardoor uiteindelijk goedkoper.

Voor veiligheid

  • Hoewel boa's, stadsmariniers en handhavers een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid van Capellenaren, zijn zij geen vervangers van de politie- en wijkagent. Er is een tekort aan politiecapaciteit en er moet regionaal worden gekeken hoe dit tekort kan worden opgelost, waarbij ook Capelle haar steentje bijdraagt.
  • In het alcoholbeleid staat een integrale aanpak centraal, waarbij preventie (door middel van voorlichting) en handhaving met elkaar worden verbonden.
  • De gemeente ziet nauwlettend toe op de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar. Ook wordt actief opgetreden tegen het nuttigen van alcoholhoudende drank in de openbare ruimte, zeker waar dit overlast veroorzaakt.
  • De SGP vindt dat er op plekken waar gedeald wordt, een intensieve politiecontrole noodzakelijk is, met name als dit gebeurt in de buurt van plaatsen waar veel kinderen zijn, zoals scholen en speelplaatsen.
  • De SGP vindt dat in de gemeente geen gok-/speelautomatenhal mag komen en dat reclames voor gokken worden tegengegaan.
  • De SGP is voorstander van het sluiten van een hennepconvenant ter bevordering van een integrale aanpak.

Zoals u ziet heeft de SGP veel en goede ambities voor Capelle. Wat ik heb benoemd is slechts een grabbel uit ons verkiezingsprogramma. Wilt u meer weten? Lees dan ons verkiezingsprogramma of maak kennis met de andere kandidaten. Zij hebben ook allemaal hun ambities. Maak bijvoorbeeld kennis met Gerben Veenema die veel ideeën heeft voor het gemeentebestuur.