15 februari 2022
#5 Johan de Leeuw
Zowel in de landelijke als in de lokale politiek is er genoeg om te beschermen en om te koesteren. Ik ben nog jong en besef dat het leven niet iets normaals is. Het is een prachtig geschenk waar iedereen recht op heeft, maar dat niet aan iedereen gegeven is. Het is voor mij des te belangrijker om ervoor te zorgen dat de samenleving een plaats is waar iedereen veilig en welkom is, waar we naar elkaar omkijken en het beste voor elkaar zoeken. Eerst wil ik u iets persoonlijks over mij vertellen, dan zult u begrijpen waarom ik zo gedreven ben om mij op verschillende niveaus in te zetten voor de politiek. Daarna zal ik toelichten hoe ik mij voor Capelle ga inzetten.
Een stille schreeuw
Stil werden we ervan. Voor ons lag een mensje met armen, benen en piepkleine nageltjes. Na 25 weken was aan het ongeboren leven van Willard door een miskraam een einde gekomen. Een groot verlies binnen de familie dat als een zwarte sluier over de zomer van 2020 heen lag. Maar voor mij persoonlijk ook een motivatie om me in te zetten voor de SGP!
Dat kleine mensje was namelijk ook een schreeuwende aanklacht tegen de absurde abortuspraktijk waar we in Nederland inmiddels mee te maken hebben. Het complete en kunstig geschapen kindje was 25 weken oud geworden. Een week ouder dan de officiële abortusgrens die in Nederland gehanteerd wordt. Zijn lichaam inclusief die mooi gevormde oortjes en het ranke neusje verwees de mythe van ‘het klompje cellen’ per direct naar de prullenbak. Hier lag geen ‘vruchtje’, hier lag een geschapen mens! Voor mij was het vanaf dat moment glashelder, de abortusgrens in Nederland is absurd hoog terwijl we het hebben over mensenlevens. Als ik als jongere een bijdrage kon leveren aan het verminderen van het aantal abortussen zou ik me daarvoor inzetten.
Zo begon een avontuur bij de landelijke SGP-jongeren. Een van de grootste politieke jongerenorganisaties van Nederland en ook degene met het meeste uitgesproken pro-life standpunt. Na inzet voor de buitenlandcommissie en later het campagneteam belande ik uiteindelijk in het landelijk bestuur van SGPJ, een functie die ik tot op heden met veel plezier vervul. Op landelijk niveau wordt veel geregeld over abortus. O.a. de wekengrens en het debat over de beraadtermijn vinden hier plaats. Maar de SGP wil meer doen om het aantal abortussen te verminderen.
Abortus beperken is natuurlijk een ding, maar zolang er vrouwen zijn die geen andere uitweg uit een moeilijke situatie zien dan abortus lossen we het probleem natuurlijk niet op. Grootschalige illegale abortuspraktijken met alle consequenties van dien ligt dan op de loer. Daarom is preventie een belangrijke opgave voor een pro-life partij als de SGP. Een groot deel van de abortussen vindt bijvoorbeeld plaats vanwege financiële redenen. De gemeente kan hierin helpen met extra aandacht voor jeugdzorg en de financiële positie van jonge en kwetsbare gezinnen en vrouwen. Maar ook het verstevigen van het veilige gezin als hoeksteen van de samenleving is iets waar de SGP zich in Capelle aan den IJssel voor wil inzetten. Voor al die kwetsbare vrouwen en hun ongeboren kinderen, daar wil ik het namens de SGP voor doen. Doet u mee?
Ambities voor een beter Capelle
U zult begrijpen waarom de inzet op armoedebestrijding, jeugdzorg, en sterke gezinnen zo belangrijk voor mij is. De SGP heeft hier veel oog voor en binnen de SGP heb ik dan ook veel ruimte om mij daarvoor hard te maken. Jeugdzorg moet zo efficiënt mogelijk zijn, gericht op het gezin en niet alleen op de zorgvrager. De zorgvrager leeft immers niet in een isolement! Ieder persoon om de zorgvrager heen heeft invloed en kan bijdragen aan de oplossing. Daarnaast moeten we ons afvragen of het aanpakken van de zorgvraagstukken op regionaal niveau moet, of dat het niet beter lokaal kan. Er zijn enorme wachtlijsten in de jeugdzorg omdat regionale zorgaanbieders hun verdienmodel afstemmen voor winstmaximalisatie. Op gemeentelijk niveau is er echter meer inzicht in de concrete problematiek en kunnen de lijntjes korter zijn tussen de overheid en de zorgaanbieders, om zo op maat gemaakte dienstverlening te bieden die past bij de lokale behoeften.
Download ons verkiezingsprogramma
Concrete acties voor Capelle
Voor jongeren
- De SGP wil voldoende speelplekken in de directe omgeving van de woningen.
- Voldoende accommodaties voor de opvang van 12- tot en met 16-jarigen en 16+-jongeren realiseren, alsmede jeugdvoorzieningen van sportclubs en sport- en ontmoetingsplekken op straat (denk daarbij aan calisthenics parkjes).
- De SGP wil bij de inrichting van jongeren ontmoetingsplaatsen heldere afspraken maken met jongeren en omwonenden.
- Kinderen met leer- en ontwikkelingsachterstanden intensief begeleiden (in de Integrale Kind Centra tezamen met de voor- en vroegschoolse educatie).
- Voortijdige schoolverlaters worden tijdig in beeld gebracht en zo nodig wordt aan de betreffende jongeren extra ondersteuning geboden. In de visie van de SGP heeft de jeugdraad primair een adviserende functie naar het gemeentebestuur.
Voor gezinnen
- We investeren gericht in preventie en schadebeperking van echtscheidingen en maken ons sterk voor het gezin als veilige thuishaven voor ieder kind en elke jongere. Preventie is een belangrijke doelstelling in de Jeugdzorg: waar mogelijk willen we voorkomen dat jongeren in de hulpverlening terechtkomen.
- De SGP ziet een belangrijke preventieve taak weggelegd voor het Centrum voor Jeugd en Gezin bij het voorkomen van gezinsdrama’s en geweld achter de voordeur.
- Tegelijk moeten de mogelijkheden voor preventie niet worden overschat: er moet te allen tijde voldoende geld zijn voor daadwerkelijke hulp en zorg.
- De SGP wil dat altijd gekeken wordt naar wat in welke situatie het meest effectief is. Bij lichte problemen moet afgewogen worden of professionele hulp nodig is of dat dit in de eigen context van gezin of school kan worden opgelost.
Iedereen een wekelijkse 'accudag'?
- Bij complexe problematiek is het belangrijk dat de hulp niet wordt gehinderd door allerlei bureaucratie. Maatwerkbudgetten en andere manieren om te voorkomen dat allerlei regels en procedures effectieve zorg in de weg staan, worden door de SGP van harte gesteund.
- De decentralisatie van met name de Jeugdzorg noodzaken volgens de SGP tot een evaluatie van de activiteiten van het CJG, waarbij het voeren van de regie (één gezin, één plan, één begeleider) een belangrijke doelstelling is.
- De SGP zet in op een daadwerkelijke transformatie: zoveel mogelijk ondersteunen in de natuurlijke context van een jongere (“hulp zo thuis mogelijk”), eventueel in een pleeggezin of een kleinschalige woonvoorziening en zo weinig mogelijk in grootschalige instellingen waarin jongeren langdurig verblijven.
- We stimuleren cursussen op het gebied van opvoedingsondersteuning voor de ouders van kinderen, bijvoorbeeld vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
- Kerken, scholen en maatschappelijke organisaties worden door middel van structureel overleg intensief betrokken bij het tot stand komen en uitvoeren van gemeentelijk beleid rond jeugdzorg.
- Identiteitsgebonden zorgaanbieders worden betrokken in het aanbestedingstraject om zorg te leveren. Dat geldt ook voor kleinere of nieuwe zorginstellingen. Als direct contracteren niet mogelijk is, worden mogelijkheden geboden voor onderaannemerschap. Zorg die aansluit bij de overtuiging van het gezin is namelijk effectiever en daardoor uiteindelijk goedkoper.
Voor zorg en bijstand
- Mede in het licht van sociale isolatie als gevolg van de coronatijd bepleit de SGP het ontplooien van initiatieven om de (zeer) ernstige eenzaamheid in 2028 met 33% ten opzichte van 2022 te verminderen. De gemeente werkt daarbij samen met maatschappelijke organisaties, scholen, kerken en burgers.
- Het stimuleren van de onderlinge betrokkenheid – binnen gezin, familie, kerk en maatschappelijke verbanden – is van belang. We stimuleren en helpen Capellenaren om naar elkaar om te zien en actief burgerschap te tonen.
- De SGP vindt dat bij de WMO een optimale keuzevrijheid moet worden gegarandeerd, zodat burgers hulp kunnen ontvangen van een organisatie die qua identiteit of levensbeschouwing bij hen past.
- Voor de SGP zijn bij de invulling van het lokale WMO-beleid maatwerk en flexibiliteit belangrijke uitgangspunten.
- Het persoonsgebonden budget (PGB) ziet de SGP als een goede mogelijkheid om burgers keuzevrijheid te geven; daarom moet het PGB een vergelijkbare waarde hebben als de zorg die in natura wordt verleend.
- De SGP vindt dat bij de verlening van zorg de continuïteit en de kwaliteit belangrijke aandachtspunten zijn.
- De SGP vindt dat er adequate informatie, advies en ondersteuning dient te worden verleend door een fysiek, telefonisch en digitaal goed bereikbaar zorgloket.
Oog voor de gevluchte medemens
- De SGP vindt als hoofdregel dat (her-)indicering door middel van een huisbezoek dient plaats te vinden om voldoende zicht te krijgen op de zorgvraag.
- De SGP vindt dat de Adviesraad Sociaal Domein een belangrijke rol vervult: de (ongevraagde) adviezen van deze raad worden serieus genomen.
- Wanneer een eigen bijdrage voor individuele voorzieningen in het kader van de WMO wordt gevraagd is de SGP er voorstander van dit naar draagkracht te doen.
Voor vrijwilligers
- De SGP hecht aan goede ondersteuning (ook financieel) van het netwerk van mantelzorgers en vrijwilligers om te waarborgen dat zorgbehoevenden daadwerkelijk de zorg ontvangen die ze nodig hebben.
- Vrijwilligers krijgen de waardering die zij verdienen.
- Om mantelzorgers te ontlasten en zo nu en dan ‘adempauzes’ te geven, wordt ruimhartig gezorgd voor respijtzorg.
Kortom, de SGP heeft veel ambities waar ik mij ook graag voor inzet. U weet nu iets van mijn persoonlijke drive, maar u weet ook dat ik mij hard maak voor alle Capellenaren. Dit is natuurlijk maar een greep uit ons verkiezingsprogramma. De SGP fractie is gelukkig een leuk, bekwaam en enthousiast team met wie ik samen kan werken aan het verwezenlijken van deze doelen. Lees bijvoorbeeld wat schoolmeester Ronald Kok belangrijk vindt!