12 februari 2022

Zondagsopenstelling

De 'SGP in stelling' is een serie met actuele stellingen over Capelle. Vandaag een stelling over de zondagsrust. Wat vindt de SGP Capelle aan den IJssel over de zondagsopenstelling?

Moet de zondagsopenstelling van winkels worden teruggedraaid?

Zorgen voor elkaar betekent ook dat we zorgen voor onszelf en dat er tijd is voor rust, voor bezinning en voor reflectie. Daar is de zondag een uitgelezen dag voor, zodat de accu weer opgeladen kan worden. De gemeente moet dan ook de zondagsrust bevorderen. De zondag krijgt eerherstel als rustdag voor iedereen. De SGP pleit voor het opbouwen en afbreken van evenementen overdag, niet `s nachts en/of zondags.

Conform de Bijbel als Gods Woord en de christelijke traditie, is de zondag als de dag van de HEERE een dag waarop de mens niet alleen moet, maar vooral ook mág rusten. Daarom is de SGP principieel tegen commercieel gerichte bedrijvigheid op zondag, de zondagsopenstelling van winkels en het houden van markten, braderieën of festiviteiten op zondag. Het is ook vanuit sociale motieven en uit een oogpunt van welzijn/gezondheid van belang om wekelijks te rusten. Een lokale ‘accu-dag’ heeft de SGP dit wel genoemd. De SGP maakt zich zorgen over een 24-uurs economie en wil daarom inzetten om de zondag als ‘accu-dag’ voor elkaar en voor Capelle te laten zijn. De SGP pleit voor eerherstel van de zondag als rustdag: minder winkelen, minder evenementen en meer tijd voor rust en bezinning voor iedereen.