5 maart 2022

Privacygevoelige informatie en de gemeente

De 'SGP in stelling' is een serie met actuele stellingen over Capelle. Vandaag een stelling over uw privacy. Wat vindt de SGP ervan dat de gemeente privacygevoelige informatie gebruikt voor haar diensten?

Wat vindt de SGP ervan dat de gemeente privacygevoelige informatie gebruikt voor haar diensten?

Privacy is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Onze persoonlijke informatie komt in handen van steeds meer bedrijven en personen die wij niet en/of kennen. Het is belangrijk dat ook de gemeente voorzichtig met persoonsgegevens omgaat. Onder persoonsgegevens vallen ook gebruiksgegevens. Gegevens die iets zeggen over het gedrag van de Capellenaar. Deze gegevens worden middels algoritmes operationeel gemaakt. Dat wil zeggen dat de gemeente algoritmes gebruikt om uit die persoonsgegevens en gebruiksgegevens bepaalde inzichten te halen die helpen bij het verbeteren van de dienstverlening.

Dit soort algoritmes kunnen ook voor nuttige dingen worden gebruikt, bijvoorbeeld als het gaat om het verzamelen van inzichten over afvalaanbod. Waar wordt veel huisvuil aangeboden, waar veel plastic, enz. Dan kunnen de vuilniswagens gerichter worden ingezet door in de ene wijk vaker langs te gaan voor het plastic en in de andere wijk voor het huisvuil. Tegelijk levert het gebruik van persoons- en gedragsgegevens middels algoritmes ook gevaren op en kan er heel makkelijk mee gediscrimineerd worden of de privacy mee worden bedreigd. Daarom is het belangrijk dat de overheid transparant is in welke gegevens worden gebruikt en op welke manier. Hoe gaat de gemeente bijvoorbeeld om met de informatie over het inkomen als iemand dat door moet geven?

Dit soort informatie moet de gemeente in ieder geval al verstrekken als de Capellenaar daarom vraagt. Daarnaast zijn er strenge controles op hoe de gemeente informatie gebruikt. De SGP zou een stap verder willen gaan en deze algoritmes door een onafhankelijke externe partij periodiek willen laten toetsen.