10 februari 2022

De Rotterdamwet

De 'SGP in stelling' is een serie met actuele stellingen over Capelle. Vandaag een stelling over de "Rotterdamwet". Wat vindt de SGP Capelle aan den IJssel van de Rotterdamwet?

Met de Rotterdamwet kunnen bepaalde, overlast gevende doelgroepen worden geweerd uit een wijk. Hoe staat de SGP daar tegenover?

We stoppen met het toepassen van de zogenoemde “Rotterdamwet” in Capelle. Overlast moet worden tegengegaan. De Rotterdamwet zet echter juist in op het weren van bepaalde personen, bijvoorbeeld simpelweg omdat ze werkloos zijn. Dit gaat te ver. Daarnaast is ook het beoogd effect van de Rotterdamwet betwijfelbaar. De SGP pleit ervoor dat op andere manieren wordt ingezet op het verbeteren van sociale cohesie. De gemeente moet inzetten op hulp aan die mensen die tot de doelgroep van de Rotterdamwet behoren. Hiermee kan de oorzaak van overlast vaak worden weggenomen. Daarnaast is er een sociale verantwoordelijkheid van de Capellenaar zelf om elkaar aan te spreken op onwenselijk of asociaal gedrag. We geloven in de kracht van buurtbemiddeling.

Daarbij staat centraal dat we mensen een kans willen geven om hun leven te beteren. Tegelijk moeten we buurtbewoners beschermen tegen notoire en onhandelbare overlastgevende buren. Hiervoor zijn al wettelijke instrumenten. Speciale aandacht moet worden gegeven aan verwarde personen zodat zij kunnen worden opgevangen en geholpen.