6 december 2022

Mijn Capelse wortels - Henry Oudshoorn over Mijn Capelle

Deze bijdrage is op 06-12-2022 geplaatst op de gemeentepagina in 'Het Kontakt'

Mijn Capelse wortels

Tientallen jaren geleden trok mijn opa er iedere dag als melkboer op uit vanaf de Capelse s-Gravenweg met paard en wagen. Elke dag door het mooie landelijke gebied met veel ruimte en groen. Later hebben zijn zoons dat werk overgenomen, ook mijn vader is melkboer geworden. Uiteraard is in die tijd ook de paard en wagen verruild voor gemotoriseerd vervoer in de vorm van een melkwagen. Mijn andere opa woonde ook in Capelle, in de huidige wijk Capelle-West (voorheen Keeten). Hij werkte in de betonfabriek op de Bonk, bij Feenstra, langs de dijk. In de tijd dat mijn vader als melkboer actief was en in Capelle-West woonde, runde mijn moeder daar een klein kruidenierswinkeltje. Beiden enige tijd druk en actief als ondernemer.

Opgegroeid in het oude Capelle-West heb ik van dichtbij de bouw van de uitbreiding van de wijk en s-Gravenland meegemaakt. Een transformatie van – voor mij – eindeloze weilanden met paarden, koeien en een golfbaan naar een volledige woonwijk met voornamelijk eengezinswoningen. In mijn jonge jaren kon ik met een roeiboot varen tussen de weilanden en buiten de baan geraakte golfballen zoeken om te verzamelen. Met mijn broers en zussen ging ik naar de oude school aan de Van Speykstraat, die tijdens mijn schoolperiode is verhuisd naar de nieuwbouwwijk. Elke zondag bezochten we de oude Moriakerk, die nu nog steeds statig haar plaats inneemt in de wijk. De huidige prachtige grote vijver in de wijk was toen overigens nog een beluchtingsvijver met een gemaal, waar we - ondanks dat het toen allemaal niet fris was - veel plezier hebben kunnen beleven, zeker ook in tijden dat er geschaatst kon worden.

Hele goede herinneringen heb ik aan Capelle-West, maar inmiddels woon ik alweer zo’n 25 jaar met mijn gezin in Middelwatering. Vanuit mijn woonomgeving zijn ook mooie groene plekken bereikbaar: als ik ga wandelen of hardlopen dan is dat vaak langs de rivier en door het Schollebos, maar ook in het aangrenzende Hitlandbos.

Na jaren als burgerraadslid zet ik me nu als raadslid in voor het behoud van groen in de gemeente, maar tevens voor slimme bouw van meer woningen.

Henry Oudshoorn, Raadslid SGP Capelle

Mijn Capelse wortels - Henry Oudshoorn over Mijn Capelle