11 april 2023

Het water en Capelle - Johan de Leeuw over Mijn Capelle

Deze bijdrage is op 11 april 2023 geplaatst op de gemeentepagina in 'Het Kontakt'

Het water en Capelle

‘Languit het land omhelsd door water’, dat is de spreuk  op het kunstwerk dat je aan je rechterhand ziet als je over de Schenkelse Dreef vanuit Schenkel naar Middelwatering rijdt. Het kunstwerk is in 2008 ontworpen door Jacqueline Verhaagen als herinnering aan het polderlandschap, dat met zijn langgerekte sloten Capelle kenmerkte totdat de polders in de jaren ’60 volgebouwd werden met huizen en flats.

Die verbinding tussen het water en de Capellenaren zie ik ook terug in mijn eigen kindertijd. Als geboren en getogen Capellenaar was het water nooit ver weg. In de zomer varen met je opblaasboot op de vijver bij het gemeentehuis, of in de winter schaatsen in het Hitland of op de strontvijver. Naar mate ik ouder werd, werd de opblaasboot ingeruild voor zwemmen bij de steiger in het Vuykpark en waterskiën op de IJssel. Schaatsen zit er als gevolg van klimaatverandering niet elke winter meer in helaas, het zwemmen in de zomer daarentegen des te vaker!

Net als bij de Schenkelse Dreef, is langs de IJssel goed te zien hoe Capelle de afgelopen decennia veranderd is. Waar de IJssel vroeger onderdeel was van de industrie met eerst steenfabrieken en later scheepswerven, is de IJssel nu vooral een bron van recreatie. Fietsers, watersporters en wandelaars genieten van het uitzicht over de rivier, terwijl racefietsers en motorrijders in de bochtige dijken een uitdaging voor hun stuurmanskunst zien.

De polder werd volgebouwd en de IJssel ging een andere rol spelen voor Capelle. Zomaar twee voorbeelden die laten zien hoe onze gemeente de afgelopen decennia veranderd is. Het stelt ons als gemeenteraad voor nieuwe uitdagingen. Hoe voorkomen we hittestress in ons dichtbebouwde centrum? En hoe zorgen we voor voldoende ruimte voor ontspanning op en rondom het water in een gemeente die al zo weinig ruimte heeft? De beslissingen die de gemeenteraad nu neemt, hebben invloed op de manier waarop Capelle de komende jaren verandert. Juist daarom vind ik het belangrijk om als jongere in de gemeenteraad actief te zijn, want uw (klein)kinderen moeten later toch ook in Capelle op en rondom het water kunnen spelen?

Johan de Leeuw - Bugerraadslid SGP Capelle

Het water en Capelle - Johan de Leeuw over Mijn Capelle