20 maart 2023

Capelle, fris dorp met oud hart - Gerben Veenema over Mijn Capelle

Deze bijdrage is op 20 maart 2023 geplaatst op de gemeentepagina in 'Het Kontakt'

“Capelle is immers een fris dorp met een oud hart.”

Witte wolken drijven langs de blauwe lucht, witte vogels op het donkere IJsselwater en witte voetballen over de groene velden. Voetballen was mijn passie toen ik jong was. Dat was leuker dan huiswerk maken. Door de tijd heen zijn mijn passies nogal eens veranderd. Zo was ik een tijdje regelmatig te vinden op de skatebaan. Daar raasde de grijze ondergrondse bovengronds en ik over grijs asfalt. Daar heb ik aardig wat gekneusd. Ik was dan ook wel een kneusje. Dat is intussen wel veranderd. Nu vermaak ik mij met fitness en Krav Maga. Daar wordt een ijzeren mentaliteit gescherpt en ijzeren spieren gebouwd met ijzeren gewichten. Dat kan ook gewoon in Capelle.

Ik ben er ook wel op teruggekomen dat huiswerk niet leuk zou zijn. Na flink gestapeld te hebben ben ik op mijn dertigste toch ergens meester in geworden. Dat had ik natuurlijk beter al op mijn twintigste kunnen worden. Had ik nu op mijn tiende maar wat vaker een boek opengeslagen. Nu verzamel ik oude boeken. Als SGP’er is er natuurlijk één altijd favoriet. Maar ik ben toch ook wel erg gesteld op mijn antieke prekenbundel van Christopher Love, gedrukt in 1669. De stoffige lucht van de oude letters kan een jonge geest verfrissen. Veel lezen loont!

Maar er moeten ook nieuwe letters geschreven woorden! De gemeente Capelle wordt bestuurd door middel van letters. Alles dat wordt besloten en gedaan moet op papier worden vastgelegd. Nieuwe ideeën en visies moeten op papier worden uitgewerkt. Dat gaat niet altijd even goed en soms gaat dat zelfs uitstekend. In ieder geval probeer ik in de gemeenteraadscommissie zoveel mogelijk kritisch constructief bij te dragen aan het politieke debat. Er zijn veel ambities en grote ambities en toch willen we Capelle zoveel mogelijk Capelle laten. Capelle is immers een fris dorp met een oud hart. We moeten vooruit met klimaatadaptatie, verduurzaming en bouwen. Er moet ruimte zijn voor wonen, werken en recreëren voor jong en oud. Mensen in nood moeten worden geholpen. Er is immers crisis op crisis. Armoede, vluchtelingen, inflatie, klimaatverandering. Genoeg huiswerk dus!

Gerben Veenema - Burgerraadslid SGP Capelle

Capelle is immers een fris dorp met een oud hart.