21 februari 2022
Beste raadslid van Nederland?
Uiteraard ben ik vereerd met de nominatie als ‘beste raadslid van Nederland’. Of ik echt het beste raadslid ben, dat moeten anderen maar beoordelen. Naar aanleiding van deze nominatie kreeg ik de vraag wat meer te vertellen over mijn raadswerk en wat mij nu eigenlijk drijft om voor de SGP in de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel te zitten.
Wie is Pieter Weijers?
Misschien eerst maar wat over mij persoonlijk. Mijn naam is Pieter Weijers, 46 jaar oud, getrouwd en wij hebben 4 kinderen gekregen, waarvan er één recent getrouwd is. En oh ja, we hebben een hond; een leuke maar ook eigenwijze Beagle. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als advocaat/partner bij Zwartbol Advocaten in Alblasserdam. Ik houd mij vooral bezig met het arbeidsrecht en het bestuursrecht.
Rotterdammer van geboorte en daar ook opgegroeid, maar op mijn 17e verhuisd naar Capelle aan den IJssel. De politiek heeft mij van jongs af geïnteresseerd. Als kind vond ik het geweldig om met mijn opa (die actief was in de plaatselijke kiesvereniging) mee te gaan om de verkiezingsposters te plakken. Als wat oudere jongen zat ik op de tribune van de deelgemeenteraad Kralingen-Crooswijk, waarin mijn vader voor de SGP zitting had. Later in mijn studententijd volgde ik regelmatig vanaf de publieke tribune de Rotterdamse raadsdebatten en debatten in de Tweede Kamer.
Wat doet 'beste raadslid-kandidaat' Pieter Weijers in de politiek?
Toen wij in Capelle woonden ben ik betrokken geraakt bij de steunfractie van de SGP en op de achtergrond gaan meedraaien. In 2010 ben ik als burgerraadslid beëdigd. Dat betekent dat je in één van de vakcommissies gaat meedraaien en daar namens de fractie het woord mag voeren ‘als ware je raadslid’. Je bent echter geen gekozen raadslid bent, dus je mag niet in de raadsvergadering het woord voeren. Een voordeel van dit systeem is dat je het werk binnen de fractie over meer mensen kunt verdelen dan alleen de raadsleden en daarnaast is het voor jezelf alvast een mooie oefening richting het raadslidmaatschap.
En die kant wilde ik wel op. Ik heb 2 termijnen van 4 jaar als burgerraadslid meegedraaid. Een mooie tijd waarbij je binnen onze fractie ook veel vrijheid krijgt. Maar op enig moment begint het ook wel te kriebelen en wil je je debatten ook wel graag in de raad afmaken. Bij de verkiezingen van 2018 schoof ik door naar de 3e plaats op de lijst en kwam ik in de raad.
Wat heeft Pieter Weijers als raadslid gedaan?
Tijdens mijn periode als burgerraadslid draaide ik mee in de commissie Bestuur Veiligheid en Middelen (BVM). Zoals de naam al zegt, gaat het in deze commissie over allerlei zaken die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, komen de diverse onderwerpen met betrekking tot veiligheid voorbij en komt de vraag aan de orde waar al het beleid in de gemeente van moet worden betaald. Die commissie ben ik blijven doen toen ik in 2018 raadslid werd, met dien verstande dat ik toen commissievoorzitter ben geworden en de commissievergaderingen mag leiden. Eén van onze fractieleden doet deze commissie nu inhoudelijk als burgerraadslid.
Het mooie van deze commissie is dat je mag meedenken over de manier waarop het bestuur van onze gemeente vorm wordt gegeven. Hoe zorgen wij er met elkaar voor dat er sprake is van een betrouwbaar bestuur met een transparant besluitvormingsproces? Hoe geven we vorm aan participatie? Wat vind je van een middel als een referendum? En veiligheid is natuurlijk een onderwerp dat ons dagelijks allemaal raakt.
Het is mooi werk om als raadslid betrokken te zijn bij het gemeentebestuur. Als christen heb je de plicht om daar waar dat mogelijk is je in te zetten voor de maatschappij. Dat is wat mij drijft om actief te zijn in de politiek. Ik doe dat vanuit de beginselen van de SGP: politiek bij en vanuit een geopende Bijbel.
Wat heeft Pieter Weijers als raadslid concreet bereikt?
Soms meer ‘technisch’ en gericht op een goede vormgeving van het bestuur en een betrouwbaar gemeentebestuur. Bijvoorbeeld door het initiatief om te komen tot een Commissie Verbonden Partijen dat de unanieme steun kreeg van de raad. Deze commissie evalueert alle partijen die namens de gemeente bepaalde activiteiten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg. Vervolgens was ik ook betrokken bij het opstellen van de daarvoor benodigde verordening en fungeerde ik als voorzitter van deze commissie. Een ander voorbeeld is de vraag om een corona-monitor op te stellen en bij te houden. Een voorstel dat door het college is overgenomen en is uitgevoerd.
Op andere momenten juist weer volop principieel: aandacht vragen voor grof taalgebruik en een respectvolle omgang met elkaar, wijzen op het mooie van de zondagsrust en het indienen van een initiatiefvoorstel voor een vuurwerkverbod (mede uit het oogpunt van het milieu en rentmeesterschap). Heeft dit altijd exact het door ons gewenste resultaat gehad? Nee, helaas niet. Wel is het goed dat wij er als raad goed met elkaar over gesproken hebben en dat het op de agenda staat.
Onderwerpen die recent wel tot een mooi resultaat hebben geleid is het unaniem aangenomen amendement om cliënten van de Voedselbank rond kerst een extraatje te geven. En daarnaast het besluit tot de tijdelijke opvang van vluchtelingen (gezinnen) in Capelle om de overvolle AZC’s wat te ontlasten en herbergzaamheid aan deze mensen te bieden. Als SGP-fractie stuurde we een open brief aan het college. De motie die volgde werd met één stem verschil aangenomen, waarmee het college werd opgeroepen om creatief op zoek te gaan naar een locatie om deze vluchtelingen op te vangen. Dat terwijl de meerderheidscoalitie tegenstemde maar er wonderlijk genoeg niet een voltallige raad aanwezig was. Vervolgens werd (opnieuw met één stem verschil en tegen de wens van de collegepartijen in) een voorstel aangenomen om deze mensen daadwerkelijk in Capelle te huisvesten. Een onderwerp waarbij ik ook de Capelse kerken bij elkaar heb kunnen brengen en zij in een brief aan de gemeenteraad hun steun aan dit voorstel uitspraken en hun hulp aanboden.
Dat zijn de mooie momenten in de politiek waarmee je het verschil kunt maken voor de Capellenaar, en daar doe je het voor!