Zorg en welzijn

Met de wijzigingen in het sociale domein zijn met ingang van 2015 veel taken voor de zorg en het welzijn van (kwetsbare) medeburgers en hun leefomgeving bij de gemeente neergelegd. In Capelle worden deze taken uitgevoerd door het WMO Loket (voor zorgvragen) en door Stichting Welzijn Capelle (voor wijk- en welzijnswerk).

Deze wijzigingen hebben met zich meegebracht dat de gemeente ondersteuning, begeleiding en verzorging aan huis levert. De SGP vindt dat de mogelijkheden die er zijn voor het aanbieden van maatwerk ten volle benut moeten worden. Ook de stimulering van hulp aan je naaste (individueel, in de wijk of georganiseerd via bijvoorbeeld kerken) is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Zorgen voor elkaar is volgens de SGP niet alleen voorbehouden
aan zorginstellingen, maar is de taak van iedereen.

De SGP pleit voor een ruimhartig beleid dat voorwaarden schept voor de burger om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en solidair te zijn ten opzichte van mensen met (psychiatrische) beperkingen en/of langdurige zorgbehoefte. Bij de beoordeling staat de zorgvraag centraal en niet de concreet gevraagde voorziening. Bij de uitvoering van de WMO dient optimale keuzevrijheid te worden gewaarborgd, zodat burgers hulp kunnen kiezen die bij hen past. Dat houdt ook in dat burgers ruimte krijgen om de zorg te kiezen vanuit de instelling of organisatie die bij hen past. Ook in het geval van integrale kindcentra dient die ruimte er te blijven.

Concreet voor Capelle:

  • De SGP bepleit het ontplooien van initiatieven om de (zeer) ernstigeeenzaamheid in 2025 met 33% te verminderen. De gemeente dient hierbij samen te werken met maatschappelijke organisaties, scholen, kerken en burgers. Ook het stimuleren van de onderlinge betrokkenheid – binnen gezin, familie, kerk en maatschappelijke verbanden – is in dit kader van belang. Ook niet-kwetsbaren moeten worden opgeroepen tot actief burgerschap, om zich in te zetten voor hun medeburgers. Kerken kunnen hierin een stimulerende rol vervullen.
  • De SGP vindt dat bij de WMO een optimale keuzevrijheid moet worden
    gegarandeerd, zodat burgers hulp kunnen ontvangen van een organisatie die qua identiteit of levensbeschouwing bij hen past.
  • Voor de SGP zijn bij de invulling van het lokale WMO-beleid maatwerk en
    flexibiliteit belangrijke uitgangspunten.
  • Het persoonsgebonden budget (PGB) ziet de SGP als een goede mogelijkheid om burgers keuzevrijheid te geven; daarom moet het PGB een vergelijkbare waarde hebben als de zorg die in natura wordt verleend.
  • De SGP vindt dat bij de verlening van zorg de continuïteit en de kwaliteit
    belangrijke aandachtspunten zijn.
  • De SGP vindt dat er adequate informatie, advies en ondersteuning dient te
    worden verleend door een fysiek, telefonisch en digitaal goed bereikbaar
    zorgloket.
  • De SGP vindt als hoofdregel dat (her-)indicering door middel van een
    huisbezoek dient plaats te vinden om voldoende zicht te krijgen op de
    zorgvraag.
  • De SGP vindt dat de WMO-adviesraad een belangrijke rol vervult: de
    (ongevraagde) adviezen van deze raad worden serieus genomen.
  • Wanneer een eigen bijdrage voor individuele voorzieningen in het kader van de WMO wordt gevraagd is de SGP er voorstander van dat dit naar
    draagkracht gebeurt.
  • We zien een toename in het aantal verwarde personen. De gemeente moet
    hier meer aandacht aan besteden.


Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.