Werkloos of beperkt werk

Het is een Bijbelse opdracht dat de overheid de burgers ondersteunt die in een
maatschappelijk isolement verkeren of dreigen te raken. Het aanbieden van werk is daarbij het beste middel. Daarom is een belangrijk uitgangspunt dat mensen met een uitkering die kunnen werken, ook moeten werken. Vanuit de Participatiewet (voormalige WWB, WSW en Wajong) heeft de gemeente sinds 1 januari 2015 verschillende instrumenten in handen om burgers zoveel mogelijk te laten participeren in de samenleving, waarbij rekening wordt gehouden met hun arbeidsvermogen en beperkingen.

Er wordt heldere voorlichting gegeven over regels en bijstandsmogelijkheden zodat iedereen weet waar hij of zij recht op heeft en dat ook krijgt. Fraude en misbruik van sociale zekerheidsvoorzieningen worden consequent aangepakt. De gemeente voert regelmatig controles uit op de rechtmatigheid van de uitkeringen.

Door middel van (her)scholing kan de kans op het vinden van werk worden vergroot. Werkzoekenden worden actief ondersteund door een persoonlijke begeleider. De SGP vindt dat bij niet of onvoldoende meewerken aan door de gemeente aangeboden ondersteuning of werkgelegenheidsprojecten, er gevolgen kunnen zijn voor de te ontvangen uitkering.

De gemeente maakt hiervoor gebruik van de diensten van zowel Promen als van Stichting CapelleWerkt. De gemeenschappelijke regeling Promen heeft een lange historie met Capelle en heeft inmiddels veel ervaring en expertise opgebouwd om aan mensen met een arbeidsbeperking zinvolle arbeid aan te bieden. Hierbij wordt gestreefd om zoveel mogelijk mensen te laten werken bij een reguliere werkgever (via begeleid werk of detachering). De Stichting CapelleWerkt heeft een belangrijke functie bij het bevorderen van de arbeidsparticipatie en het bieden van ondersteuning bij uitstroom uit de bijstand. Ook de projecten die deze stichting opzet ten bate van het maatschappelijk welzijn van de Capelse
gemeenschap (zoals de meubel- en kledingbank en de voedselbank) worden zeer gewaardeerd. Deze nuttige initiatieven verdienen de warme steun van de gemeente. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat mensen langer dan drie jaar een beroep moeten doen op de Voedselbank.

Concreet voor Capelle:

  • Om te waarborgen dat bijstand alleen wordt verstrekt aan hen die daar rechtop hebben wordt de instroom bewaakt en wordt fraude streng aangepakt.
  • Van uitkeringsgerechtigden wordt naar vermogen een tegenprestatie
    gevraagd in de vorm van maatschappelijk nuttige activiteiten.
  • De SGP wil ruimhartig individuele ontheffingen van de arbeidsplicht verlenen aan mensen die door omstandigheden niet in staat zijn aan het arbeidsproces deel te nemen (zoals alleenstaande ouders met jonge kinderen).
  • Diaconale ondersteuning vanuit de kerken wordt niet in mindering gebracht op de bijstandsuitkering.
  • De SGP steunt Promen om als uitvoeringsorganisatie voor de gemeente te
    fungeren. Schaalgrootte en samenwerking met omliggende gemeenten zijn hierbij belangrijk en vragen eventueel aanpassingen van de
    gemeenschappelijke regeling Promen.
  • De SGP is blij met de nieuwe vestiging van Promen aan de Hoofdweg en zet zich ervoor in dat in Capelle een vestiging van Promen blijft.


Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.