Samenleving

De SGP verwacht meer van (organisaties van) mensen die in de eigen ‘kring’ hun zaken heel goed zelf kunnen behartigen dan van een overheid die zich overal mee bemoeit. Daarom hecht de SGP aan een slanke overheid en een vitale samenleving. Daar waar groepen in de samenleving taken op zich willen nemen die de overheid daarvoor uitvoerde, moet de overheid een stapje terug durven doen en dit niet frustreren. Een slanke overheid geeft de samenleving de ruimte om zoveel als dat mogelijk is, haar eigen zaakjes te behartigen.

Vanuit haar Bijbelse basis hecht de SGP aan een samenleving waarin naastenliefde in de praktijk wordt gebracht. Naastenliefde is het cement van de samenleving. Het betekent betrokkenheid op elkaar, geven om elkaar, zorgen voor elkaar en respecteren van elkaar. Wij willen omzien naar mensen in kwetsbare omstandigheden. Vanuit Bijbelse naastenliefde willen wij hen zorg en ondersteuning of zelfs bescherming bieden en help om hun eigen verantwoordelijkheden weer op te pakken. De basis vormt de ondersteuning vanuit gezin, familie, kerk en maatschappelijke verbanden. Waar deze basis te kort schiet, wil de SGP zorgen voor adequate aanvulling door de overheid.


De eigen verantwoordelijkheid van de burgers en hun omgeving is een belangrijk
uitgangspunt voor een sociale gemeente. Daarbij benadrukt de SGP steeds dat de overheid het schild is voor de zwakken in onze samenleving die niet kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. Vooral kwetsbare groepen – denk aan langdurig werklozen of chronisch zieken – gaan er in welvaart en welzijn vaak op achteruit. Dit vergt een alerte houding van de gemeentelijke overheid. Voorkomen moet worden dat een tweedeling ontstaat in de samenleving. Een belangrijke vraag is dan ook of de voorzieningen nog aansluiten op wat mensen nodig hebben om te kunnen participeren in de samenleving. Uitdrukkelijk dienen we hiermee in het gemeentelijk beleid rekening te houden. In samenwerking met het Rijk en woningbouwcorporaties wordt geïnvesteerd in kwetsbare wijken, zoals in het project “Buurten met Uitzicht”. Speerpunt is dan de versterking van het sociaal netwerk, bijvoorbeeld door het toeleiden naar scholing of werk, het ondersteunen bij opvoeding of het oplossen van schulden. Het gericht benaderen van burgers door coaches om problemen op te sporen en op te lossen is daarbij een belangrijke schakel. Inmiddels zijn positieve ervaringen opgedaan met de inzet van het Eropaf-team.

Een samenleving is erbij gebaat dat de diverse bevolkingsgroepen in onderlinge harmonie kunnen samenleven. Dat betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt naar ras en/of afkomst. Discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen is uit den boze en ook niet Bijbels. Ieder mens mag er zijn. De SGP is niet voor anoniem solliciteren. Dit soort kunstgrepen laat feitelijk het probleem van discriminatie intact. Iedereen verdient een gelijke kans en moet gelijk behandeld worden.

Concreet voor Capelle:

  • De eigen verantwoordelijkheid van de burger wordt gestimuleerd, maar datmag er niet toe leiden dat de zwakken in de samenleving tussen wal en schip raken.
  • Tegen de achtergrond van de ereschuld die de Nederlandse bevolking heeft ten opzichte van de Molukse bevolking is de SGP van mening dat de grote Molukse gemeenschap in Capelle aan den IJssel blijvende aandacht verdient


Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.