Jeugdzorg

De jeugdzorg heeft betrekking op (kwetsbare) jongeren en gezinnen, waarbij de gemeente een goed vangnet realiseert. De SGP streeft ernaar dat jongeren gezond en veilig opgroeien tot burgers die vanuit een gezond verantwoordelijkheidsbesef volop meedoen in de samenleving. Daarom wil de SGP investeren in de jeugd en werken aan goede voorzieningen
en netwerken.

Om gezinnen in staat te stellen optimaal te functioneren, is er een Centrum van Jeugd en Gezin (CJG) binnen de gemeente. Ouders, kinderen, jongeren kunnen met hun vragen over opvoeden en opgroeien bij dit centrum terecht. Het beleid van dit centrum is erop gericht hulp te bieden aan gezinnen om problemen te voorkomen. Het centrum neemt bij de hulpverlening als uitgangspunt het gezin als eenheid. Bij complexe hulpvragen heeft het centrum een coördinerende functie naar de jeugd(gezondheids)zorg.

Voor een vroegtijdige signalering van probleemgezinnen is een strategische samenwerking noodzakelijk tussen het centrum en maatschappelijke organisaties. Met het actief ingrijpen in gezinnen wordt de noodzakelijke terughoudendheid en zorgvuldigheid in acht genomen. De SGP vindt dat er bij de nieuwe inrichting van de jeugdzorg keuzevrijheid moet blijven bestaan, waardoor rekening wordt gehouden met de identiteit van ouders en jongeren en zij hulp kunnen kiezen die bij hun achtergrond past. Verder dient steeds te worden bedacht dat de hulp/zorg zo dicht mogelijk bij de burger wordt georganiseerd. Oplossingen worden zoveel mogelijk gezocht in het eigen netwerk en zo weinig mogelijk bij specifieke instellingen. Het accent in de dienstverlening ligt dus op flexibiliteit en maatwerk. Verder vindt de SGP dat kwaliteit van de hulp/zorg voorop dient te staan, waarbij het adagium opgaat dat ‘voorkomen’ nog altijd beter is dan ‘genezen’. Inzet op preventie is dan
ook van belang. Financiële afwegingen dienen niet op voorhand leidend te zijn.

De SGP vindt dat het CJG de regie-rol nog strakker kan invullen en dat zoveel mogelijk moet worden voorkomen dat meerdere hulpverleningsorganisaties langs elkaar heen werken of zelfs elkaar tegenwerken. Daarom steunt de SGP de initiatieven die zijn ontplooid op het gebied van ‘één gezin, één plan, één begeleider’. De decentralisaties in met name de Jeugdzorg bieden volgens de SGP een kans om dit verder gestalte te geven.

Concreet voor Capelle:

  • Preventie is een belangrijke doelstelling in de Jeugdzorg: voorkomen moetworden dat jongeren onnodig in de gedwongen Jeugdzorg terechtkomen.
  • De SGP ziet een belangrijke preventieve taak weggelegd voor het Centrum voor Jeugd en Gezin bij het voorkomen van gezinsdrama’s en geweld achter de voordeur; daarbij wordt gebruik gemaakt van het elektronisch kinddossier en de verwijsindex.
  • De decentralisatie van met name de Jeugdzorg noodzaken volgens de SGP tot een evaluatie van de activiteiten van het CJG, waarbij het voeren van de regie (één gezin, één plan, één begeleider) een belangrijke doelstelling is.
  • Hulpverlening en opvoedingsondersteuning worden met inachtneming van de identiteit van het gezin vorm gegeven. Zorg die aansluit bij de overtuiging van het gezin is effectiever en daardoor goedkoper.
  • De SGP zet in op een daadwerkelijke transformatie: zoveel mogelijk
    ondersteunen in de natuurlijke context van een jongere, eventueel in een pleeggezin en zo weinig mogelijk in instellingen waarin jongeren langdurig verblijven.
  • Kerken, scholen en maatschappelijke organisaties worden intensief
    betrokken bij het tot stand komen van gemeentelijk beleid bij de
    decentralisatie van Jeugdzorg.
  • Identiteitsgebonden zorgaanbieders worden betrokken in het
    aanbestedingstraject om zorg te leveren. Dat geldt ook voor kleinere of
    nieuwe zorginstellingen. Als direct contracteren niet mogelijk is, wordt
    gekeken naar de mogelijkheden van onderaannemerschap.


Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.