Alcohol, drugs, gokken
Het toenemende gebruik van alcohol, met name onder de jeugd, vormt een groot probleem, zowel landelijk als in onze gemeente. De Drank- en Horecawet heeft onder meer als doelstelling het alcoholgebruik met name onder jongeren terug te dringen en alcohol gerelateerde verstoringen te voorkomen. In het door de gemeente op te stellen preventie- en handhavingsplan alcohol wordt onder meer als doelstelling gehanteerd dat overmatig en excessief drankgebruik zowel in privé als in het publieke domein moet worden voorkomen. Schadelijk alcoholgebruik wordt onder meer voorkomen door een effectief preventiebeleid.
De SGP vindt dat alle handel in, en gebruik van drugs op openbare plaatsen, winkelcentra, speelplaatsen moet worden bestreden. Ook de vestiging of exploitatie van coffeeshops wordt in onze gemeente niet toegestaan. Met een hennepconvenant wordt een integrale aanpak bevorderd. De samenwerkende partners nemen preventieve en repressieve maatregelen om gevaarlijke situaties te beëindigen, activiteiten met betrekking tot hennepkwekerijen te voorkomen en te bestrijden. Op die manier wordt de leefbaarheid in de betreffende straten en buurten verbeterd, worden gevoelens van onveiligheid weggenomen. Verder kan hiermee het oneigenlijke gebruik van woonruimte, het oneigenlijk gebruik van uitkeringen, het illegaal aftappen van elektriciteit of drinkwater worden bestreden.
Gokken en andere vormen van verslaving doen in de visie van de SGP geen recht aan het verantwoord omgaan met de ons gegeven middelen van bestaan. Gokschulden leiden vaak tot crimineel gedrag en tot persoonlijk isolement. Niet zelden ruïneert gokverslaving het leven van gokverslaafden en hun gezinnen. Dit moet worden voorkomen. Daarom is er in Capelle geen plaats voor een speelautomatenhal. Ook wordt zeer terughoudend omgegaan met het verlenen van vergunningen voor kansspel- en behendigheidsautomaten. In ieder geval is het wettelijk minimum aan kansspel- en behendigheidsautomaten per inrichting ook direct het maximum.
Concreet voor Capelle:
- In het alcoholbeleid staat een integrale aanpak centraal, waarbij
- preventie (door middel van voorlichting) en handhaving met elkaar worden verbonden.
- De gemeente ziet nauwlettend toe op de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar. Ook wordt actief opgetreden tegen het nuttigen van alcoholhoudende drank in de openbare ruimte, zeker waar dit overlast veroorzaakt.
- De SGP vindt dat er op plekken waar gedeald wordt, een intensieve politiecontrole noodzakelijk is, met name als dit gebeurt in de buurt van plaatsen waar veel kinderen zijn, zoals scholen en speelplaatsen.
- De SGP vindt dat in de gemeente geen gok-/speelautomatenhal mag komen en dat reclames voor gokken worden tegengegaan.
- De SGP is voorstander van het sluiten van een hennepconvenant ter bevordering van een integrale aanpak.
Terug naar overzicht
Lid worden
Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?
Doneren
Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.
Werk mee
Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.