25 januari 2022

Wil de SGP ook verduurzamen als daardoor de belasting stijgt?

De 'SGP in stelling' is een serie met actuele stellingen over Capelle. Vandaag een stelling over hoe de SGP Capelle wil verduurzamen, zonder dat daarvoor een belastingverhoging nodig.

Wil de SGP ook verduurzamen als daardoor de belasting stijgt?

De SGP zet zich in voor gelijkblijvende gemeentelijke heffingen en belastingen; aanpassing met inflatiecorrectie is hierbij vanzelfsprekend. Voor de SGP is het uitgangspunt dat de Capellenaar niet meer lasten moet dragen dan nodig is.

Verduurzaming is tegelijkertijd een belangrijk speerpunt van de SGP. De gemeente mag zeker meer bijdragen. De afgelopen jaren is wat de SGP betreft te weinig geïnvesteerd in duurzaamheid. Echter, de gemeente kan ook bijdragen zonder dat het op een lastenverhoging uitloopt. Er staat een grote pot met Eneco-gelden klaar om daarmee het verschil te maken voor de Capellenaar. Hieruit kunnen miljoenen worden gehaald om verduurzaming te financieren. Hier kunnen we slim mee omgaan, bijvoorbeeld middels een duurzaamheidsfonds*. Met zo'n fonds kan de Capellenaar tegen een aantrekkelijk tarief of wellicht zelfs gratis geld lenen van de gemeente om bijvoorbeeld zijn huis of bedrijfspand te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Dit is voordelig voor de Capellenaar, omdat dit de kosten voor energie verminderd. De Capellenaar houdt daardoor meer geld in zijn zak. Omdat het een lening betreft, komt dit geld op de termijn weer terug naar de gemeente en resulteert dus niet in een lastenverhoging. Zo zijn er meerdere manieren om slim en creatief bij te dragen aan het financieren van verduurzaming in Capelle, zonder dat iedere Capellenaar daarvoor meer belasting betaalt. Overigens vindt de SGP dat duurzaamheid best iets mag kosten. Dus die miljoenen van de Enecogelden zien we graag besteed worden aan duurzaamheid, ook als het geld niet terugkomt.

*Wel moeten we opmerken dat de kaders voor zo'n duurzaamheidslening goed doordacht en terughoudend moeten zijn. Zo'n lening mag er niet in resulteren dat een Capellenaar met onaflosbare s chulden komt te zitten.