26 mei 2014

SGP-reactie op presentatie coalitieakkoord


Voorzitter,

De SGP-fractie staat hier vanavond met gemengde gevoelens. Op basis van onze inbreng in de afgelopen bestuursperiode en gelet op de verkiezingsuitslag van 19 maart hadden wij de hoop dat de christelijke partijen in deze bestuursperiode zouden kunnen deelnemen aan de coalitie. Helaas mocht dat niet zo zijn. Dat is pijnlijk en dat moeten wij verwerken, dat geven wij eerlijk toe. Het proces om tot deze coalitie te komen is door de informateurs op een open en zorgvuldige wijze gevoerd. Wij houden goede herinneringen over aan die gesprekken.

Tegelijkertijd betreuren wij het dat de christelijke partijen buiten de boot gevallen zijn vanwege het thema zondagsrust, omdat deze coalitie juist op dat thema "meters wil maken" (wat ons betreft in de verkeerde richting). In onze visie waren er goede mogelijkheden om de stabiele situatie van de vorige periode voort te zetten. Wij willen echter niet blijven terugkijken. Wij richten de blik op de toekomst en feliciteren de coalitiedragende partijen met het behaalde resultaat.

De SGP kan zich voor een deel ook vinden in de lijn die in het coalitieakkoord is vastgelegd. Wij waarderen het bovendien dat de coalitie alle partijen heeft geconsulteerd over het coalitieakkoord en een substantieel deel van de opmerkingen die alle andere partijen hebben gemaakt ook heeft meegenomen in de definitieve versie. De ondertitel “Denken, durven, doen”, een alliteratie met drie D’s, heb ik vooral in relatie gebracht met de drie decentralisatieoperaties die binnenkort op de gemeente afkomen.

Wat de inhoud betreft is het in dit bestek niet mogelijk om de verschillende onderwerpen achtereenvolgens te bespreken. In algemene zin wijs ik er nu slechts op dat het duidelijk is dat deze coalitie accenten legt bij het doen. In dat verband wijs ik op de paragraaf Veiligheid en de concrete maatregelen die in het akkoord staan opgesomd. De SGP zou vooral het accent willen leggen op denken, zorgvuldigheid in procedures, het afwegen van belangen, het motiveren van bepaalde maatregelen, het uitwerken van het strategische beleid van de vorige periode, het overwegen van de langetermijneffecten, het voorkomen van een sociale tweedeling in Capelle, het voorkomen van het aantasten van het groene karakter van Capelle, de bevordering van duurzaamheid, et cetera. Dit zal voor ons een belangrijke referentie zijn bij de beoordeling van de concrete voorstellen van het nieuwe college.

Ons belangrijkste pijnpunt in dit coalitieakkoord is de zondagopenstelling. Deze koerswijziging vergt een belangenafweging van alle betrokken partners. Daarbij dienen wat ons betreft in elk geval de belangen van de werknemers en de ondernemers en de effecten op de wijken aan de orde te komen. De SGP zal daarom de motivering van het besluit rond de koopzondagen kritisch bezien. Duidelijk mag zijn dat wij te allen tijde principie?le bezwaren zullen houden tegen wat wij zien als een aantasting van Gods dag. Tegelijkertijd is het ons niet ontgaan dat in het akkoord een begripvol statement is gemaakt in de richting van de christelijke partijen, in die zin dat ondernemers niet worden verplicht om op zondag open te zijn. Wij hebben echter uit de informatie die tot ons is gekomen vernomen dat de verhuurder in nieuwe contracten wel degelijk een verplichtende clausule opneemt. Wij gaan er daarom ook vanuit dat het college zal bewerkstelligen dat die clausule niet meer in de contracten wordt opgenomen.

Wij willen het college als geheel en de individuele collegeleden afzonderlijk van harte wijsheid en Gods zegen toewensen voor de komende bestuursperiode. Graag wil ik in dat verband het college meegeven dat juist op de zondag in de Capelse kerken voorbede wordt gedaan voor ons college.