23 oktober 2018

Politiek voor Dummies - De Gemeenteraad II

Politiek voor Dummies – De Gemeenteraad II

De vorige keer heb ik kort iets gezegd over het verkiezen van de gemeenteraad en dat raadsleden mogen meedenken en beslissen over bepaalde zaken. Dit zeg ik bewust: bepaalde zaken. Niet alle besluiten worden door de gemeenteraad genomen, sommige dingen worden door het College van Burgemeester en Wethouders genomen. Daar zal ik een andere keer iets meer over zeggen.

Terug naar de gemeenteraad. Hoe komen die onderwerpen waarover zij beslissen eigenlijk op tafel? Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een aantal van die manieren zal ik hier kort bespreken. Uiteraard zit het allemaal ietsje ingewikkelder in elkaar, maar ik houd het graag zo simpel mogelijk.

Vanuit de gemeenteraad 

Sommige onderwerpen komen periodiek terug. Zo moet er ieder jaar een evaluatie worden gedaan waar verantwoording wordt gegeven over al het geld dat in het afgelopen jaar is besteedt. Vanavond gaan we als fractie onder andere de begroting van 2019 bespreken, wat ook een periodiek stuk is. In die begroting wordt vastgelegd hoeveel geld er voor welke doelen wordt gereserveerd. Zoveel geld voor dit fonds, zoveel geld om duurzaamheid te bevorderen, zoveel geld voor armoedebestrijding enz.

Andere onderwerpen komen op tafel, omdat iemand een goed idee had en dit aan de gemeenteraad voorlegt. Dit wordt gedaan door een motie. Een motie is eigenlijk een idee van een raadslid dat hij ter overweging voorlegt aan de gemeenteraad. De gemeenteraad kan dan vervolgens stemmen of ze het een goed idee vinden of niet. Als ze het een goed idee vinden geven ze aan een wethouder of aan het hele college de opdracht om het idee te onderzoeken en vorm te geven.

Gemeenteraad

Vanuit een ander orgaan

Sommige onderwerpen worden door het college ingebracht. Het college regelt het dagelijks bestuur van de stad. Zij moeten het beleid vormgeven en uitvoeren. Voor sommige onderwerpen hebben zij echter toestemming van de gemeenteraad nodig. Zij kunnen het dan als agendapunt bij de gemeenteraad voorleggen.

Er is een gemeentelijke rekenkamer, dat is een soort ‘onafhankelijk’ onderzoeksbureau, dat onderzoek doet naar bepaalde beleidspunten, zoals veiligheid, duurzaamheid, zorg en dergelijke. De rekenkamer is een van overheidswege verplicht gesteld orgaan. Op die manier wordt onafhankelijk toezicht  gehouden op het gemeentebestuur. Als zij een rapport uitbrengen geven zij daarin ook aanbevelingen voor het college. De gemeenteraad moet dan ook het rapport bespreken en eventuele aanvullingen toevoegen.

Vanuit de maatschappij

Soms speelt er een situatie in Capelle waaraan vanuit de gemeente aandacht moet worden gegeven. Denk aan wanbeleid binnen een stichting, een vijver waarin afval wordt gedumpt door bedrijven enz. Hierover moet de gemeenteraad soms ook overleggen om te kijken hoe dit kan worden benaderd en opgelost.

Daarnaast zijn er nog andere manieren om onderwerpen aan de gemeenteraad voor te leggen. Belangrijk is dat jij als burger ook meedenkt en bij de politieke partij, waar jij je goed voelt, bepaalde zaken aangeeft. Zo kun jij als burger gewoon een avond bij een fractie aanschuiven om jouw punten in te brengen. Zo hadden wij pas dhr. Van Wingerden op bezoek om te spreken over de toegankelijkheid voor mindervaliden. Ook kun je als burger inspreken in de gemeenteraad, om op die manier jouw punt te maken.

De volgende keer: de verschillende organen en functies van het gemeentebestuur.