6 november 2017

Bijdrage SGP Winkeltijdenverordening

Bijdrage SGP winkeltijdenverordening

Vraag aan college en aan de raadsleden: herinnert u zich nog de kerst van 2006? Had u toen genoeg te eten en te drinken? De dag voor kerst viel toen op zondag en in die tijd waren de winkels op zondag nog gesloten. Waarschijnlijk bent u die kerst niets te kort gekomen. Want u heeft uw boodschappen gewoon op tijd in huis gehaald, wetend dat het op 25 en 26 december kerst zou zijn. Dat is het namelijk elk jaar en je kunt al lang van te voren weten op welke dagen kerst valt. 

Inmiddels is het 2017 en is het helaas al weer een tijd mogelijk om elke zondag van 12.00 uur boodschappen te doen. Met dat besluit heeft uw college een groot deel van Capelse samenleving pijn gedaan, omdat de zondag door hen wordt gezien als de dag van God, staand in het teken van kerkgang. Een rustdag en niet een dag van commercie. 

De reden om destijds in de verordening de openingstijd op 12.00 uur te zetten, was in verband met de ongestoorde kerkgang. Daarmee was er, zo stelde het college, sprake van een gebalanceerde uitkomst waarmee er (deels) werd tegemoetgekomen aan hen die bezwaren hadden. 

Geldt dit nu dan niet voor een zondag als die op 24 december valt een daarmee een dag voor kerst? 

Met het voorliggende voorstel wordt nog een stapje verder gegaan. Het feit dat het een zeer beperkte verruiming is, doet daar niets aan af. Wat de SGP betreft, is elke verruiming er één te veel.

Het college geeft aan ‘alle begrip’ te hebben voor de vraag vanuit de supermarkten en de voorgestelde wijziging van groot belang voor de ondernemers te achten. Kan de wethouder deze sterke bewoordingen uitleggen in het licht van 2,5 uur eerder open? Is dat alleen om wat langere rijen bij de kassa van een supermarkt te voorkomen?

Andere vraag: heeft het college ook alle begrip voor dat deel van de Capelse bevolking dat hecht aan zondagsrust en kerkgang en acht het college het ook van groot belang voor dat deel van de Capels bevolking om een verruiming niet toe te staan? 

Daarbij rijst de vraag of dit ‘incidentele geval’ (want daarvan is bij de gestelde vraag eigenlijk sprake) reden moet zijn om een verordening aan te passen. Is dat niet disproportioneel

De vraag komt primair bij één supermarkt vandaan. In dat kader rijst nog de volgende vraag. Kleine ondernemers / speciaalzaken voelen zich vaak verplicht om nu ook maar op de zondag open te gaan, omdat de andere winkels dat ook doen. Zij hebben al moeite om personeel daarvoor te vinden vanaf 12.00 uur. Dat gaan zij vanaf 09.30 waarschijnlijk niet rond krijgen en daarmee worden zij op achterstand gezet ten opzichte van de (grote) supermarkten. Is dat wat het college beoogt?

Het verzoek komt van drie locaties van één supermarkt en ook Wereldhave heeft het verzoek gedaan voor ‘het winkelcentrum’. Heeft het college onderzoek gedaan naar de vraag wie/hoeveel ondernemers er vanuit ‘het winkelcentrum’ hier om hebben gevraagd? Het verzoek spreekt alleen over: “verschillende ondernemers …”.

Tot slot, de SGP gunt elke ondernemer zijn omzet, maar die zal de ondernemer in de dagen voorafgaand aan kerst toch echt wel krijgen, of de rij voor de kassa nu wat langer is of niet. Daar is 2,5 uur extra open op de zondag voor kerst echt niet voor nodig. Immers, de hele zaterdag ervoor heeft elke Capellenaar de hele dag de tijd om overal zijn boodschappen/aankopen doen (plannen!) en dan is het zelfs het open zijn op zondag niet eens nodig, niet vanaf 12.00 uur maar zeker niet vanaf 09.30 uur!