5 september 2018

Bezoek veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Bezoek veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Het politieke seizoen begint weer. Dat betekent dat de agenda’s weer volgepland staan. Gisteravond mochten we een werkbezoek doen bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de meldkamer. Het is mooi werk wat daar gebeurt. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bediend 15 gemeenten met bij elkaar 1,2 miljoen mensen. Dat doen ze met ongeveer 2.200 medewerkers. Ook zijn ze in 2016 gekroond tot de beste overheidsorganisatie van het jaar.

De veiligheidsregio

Als gemeenteraad zijn wij natuurlijk ook betrokken bij het reilen en zeilen van de Veiligheidsregio. Zo moeten we ieder jaar ‘ons gevoelen’ kenbaar maken over de begroting en iedere vier jaar over het beleidsplan en het risicoprofiel. De Veiligheidsregio doet overigens meer dan alleen de brandweer, politie en ambulance eropuit sturen. Ze bereiden zich voor op calamiteiten en terroristische aanslagen. Hoewel het niet onder hun verantwoordelijkheid en expertise valt, staan ze klaar om bijvoorbeeld dieren te beschermen als er olie is gelekt in de haven. Wat me verbaasde was dat ze zelfs de ventilatie regelen van veel gebouwen in Rotterdam. Veel moderne gebouwen hebben geen ramen meer die open en dicht kunnen, maar een ventilatie. Die kunnen ze niet in het gebouw zelf bedienen, maar dat doet men vanuit het pand van de Veiligheidsregio. Ook logisch, zij weten als het goed is als eerste als er een calamiteit is waar bijvoorbeeld rook is en waar dan de ventilatie dicht moet.

SGP Capelle werkbezoek veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

 

 

 

 

De brandweer

Er is veel over de brandweer in Capelle gesproken, want wij hebben een bijzondere brandweer. Wij hebben een mix tussen beroepsbrandweer en een groot aantal vrijwilligers. Aan beiden hartelijk dank voor jullie inzet, natuurlijk ook aan de politie en ambulance. Andere gemeenten hebben soms zelfs alleen een vrijwilligersbrandweer. Echter, het is erg moeilijk om vrijwilligers voor de brandweer te vinden. Bij deze dus een oproep aan allen en vooral de jongelui, ga eens kijken wat je kunt betekenen als vrijwilligersbrandweer.

Brandweer in Capelle

De brandweer in Capelle heeft daarnaast een duikteam. De Veiligheidsregio is daarbij ook continue bezig met ontwikkelen en vernieuwen. Ondertussen hebben ze een blusrobot, een droneteam en krijgen ze binnenkort een training in veiligheid in de blockchain. Ook moeten nieuwe ontwikkelingen in de gaten worden gehouden. Hoe moet bijvoorbeeld worden omgegaan met grootschalige particuliere elektriciteitsopslag? Op dit moment is er al een grote vraag naar batterijen. Deze vraag zal in 2025 vertienvoudigt zijn, en de batterijen vijf keer zo zwaar!

Er wordt door de Veiligheidsregio ook voortdurend gekeken naar hoe ze maatwerk kunnen leveren, om zoveel mogelijk personeel en materiaal beschikbaar te houden. Stuur je een spuitwagen met 6 mannen naar een brand, of zijn 4 mannen genoeg?

Een van de grootste uitdagingen zijn nog steeds andere weggebruikers. Het gebeurt nog steeds, zelfs iedere dag, dat als er wordt uitgerukt, de weg wordt geblokkeerd. Mensen bij het stoplicht die niet opzij gaan, mensen die niet opletten en gewoon niet in de gaten hebben dat er een hulpdienst achter hen zit. Zelfs mensen die over de vluchtstrook tegen het verkeer in rijden! Het blijft een uitdaging om dit te verbeteren. Er wordt nu bijvoorbeeld software ontwikkeld zodat, als er wordt uitgerukt, mensen de sirene via de autoradio te horen krijgen zodat ze weten dat de hulpdiensten achter hen zitten.

Kortom, er wordt mooi en belangrijk werk verricht door de Veiligheidsregio. Als je op de hoogte wilt blijven van de Veiligheidsregio kan dat via hun site. De presentatie over de meldkamer werd door burgerraadslid Henry Oudshoorn gegeven. Een bezoek aan de meldkamer is voor iedereen mogelijk. Juist ook leuk voor bijvoorbeeld basisscholen, om zo de jeugd warm te maken voor de mooie beroepen daar.

SGP Capelle veiligheidsregio