30 september 2013

Amendement SGP, D66, CU en LC over OPOCK unaniem aangenomen

In de raadsvergadering van 30 september 2013 werd de jaarrekening 2012 van OPOCK goedgekeurd. Hieruit bleek een aanzienlijke winst en dat is, zeker als de achterliggende periode in acht wordt genomen, goed nieuws. De directie van OPOCK heeft getoond snel te kunnen schakelen en orde op zaken te stellen.

Eind 2012 had de Raad ingestemd met een wijziging van de statuten van OPOCK. Dit was het gevolg van de code Goed Onderwijs, die aanbevelingen doet voor adequaat toezicht binnen het primair onderwijs. Gekozen is voor een bestuursmodel met een Raad van Toezicht en een College van Bestuur. Omdat de gemeente uiteindelijk eindverantwoordelijk blijft voor (de kwaliteit van) het primair openbaar onderwijs in Capelle, is er toen besloten dat er een convenant zou worden afgesloten waarin wezenskenmerken van het onderwijs (waaronder kwaliteit van het onderwijs) zouden worden beschreven en dat hierover jaarlijks door het CvB verslag wordt gedaan. Ook is in de statuten vastgelegd dat, naast dat de RvT leden benoemd en ontslagen worden door de gemeenteraad, de gemeenteraad een zienswijze kan uitbrengen over de begroting van het nieuwe jaar voordat de RvT die kan goedkeuren.

Zoals burgerraadslid Aad Terlouw van de SGP in diverse besprekingen heeft aangegeven is dit een goede set aan instrumenten om zowel OPOCK voldoende vrijheid te geven en ook recht te doen aan de eindverantwoordelijkheid voor het primair onderwijs van de gemeente.

In de raadsvergadering kwam ook het voorstel aan de orde om (alvast) een zienswijze uit te brengen over de meerjarenbegroting en tevens geen convenant op te stellen. Dit was in strijd met de nieuwe structuur en bijbehorende verantwoordelijkheden binnen OPOCK of in strijd met de statuten. Daarom heeft Aad Terlouw samen met Pieter Holkamp van D66 een amendement opgesteld en ingediend en dit amendement is in de Raad unaniem aangenomen.  Het amendement werd medeondertekend door de fracties van ChristenUnie en Leefbaar Capelle.

Een mooi eindresultaat die OPOCK in staat stelt zelf te beslissen over de aanwending van hun positieve resultaten ten behoeve van de kwaliteit van het onderwijs en tevens met de gemeente doelstellingen af te spreken en vast te leggen in een convenant.