8 juli 2021

Vertrouwen in afhankelijkheid

Bijdrage SGP-fractie Voorjaarsnota 2021

Velen zijn door de coronacrisis hard getroffen. We denken aan alle Capellenaren die rouwen om het verlies van dierbaren, die kampen met langdurige gezondheidsschade, eenzaamheid, psychische problemen, financiële of andere problemen. Er is werk aan de winkel om de schade te herstellen. Denk aan jongeren die in de knel zitten en mensen die nog meer op achterstand zijn geraakt.

We moeten echter ook kijken naar wat we kunnen leren uit de crisis. We zien tal van verschuivingen, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, in de manier van werken, de doorgaande digitalisering, het gebruik van de buitenruimte of de vraag naar mobiliteit. Daar moeten we op inspelen om sterker uit de crisis te kunnen komen.

Op korte termijn is het huishoudboekje van de gemeente op orde. Dat is een compliment waard, zeker als we dit vergelijken met andere gemeenten. Het college stelt in dat licht dan ook voor om de hondenbelasting af te schaffen. Hoewel de SGP daar niet principieel tegen is, wil ze deze beslissing alleen nemen als ook duidelijk is waar de gemeente op gaat bezuinigen. Want dat laatste is óók binnen afzienbare tijd onvermijdelijk. Het is dan niet verstandig eerst een cadeautje uit te delen en later alsnog de rekening te presenteren.

Na de zomer zal de raad de Stadsvisie vaststellen. Een belangrijk document waar – mede op aangeven van de SGP – het vertrekpunt is om het dorpse karakter van Capelle niet op het spel te zetten. Cruciaal is dat we de groene kwaliteit van Capelle behouden en versterken en dat we uiterst zorgvuldig afwegen hoe we extra woningen kunnen toevoegen. Dat laatste is nodig! Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare huizen. Daar moeten we werk van maken! Wat dat betreft kan de transformatie van Rivium voor de SGP niet snel genoeg beginnen. En gelukkig is er – dankzij de opbrengst van de ENECO-aandelen – ook ruimte om gericht te investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van Capelle.

De laatste jaren neemt de roep om participatie (zeker rond ruimtelijke ontwikkelingen) toe, maar lijkt ook de onvrede erover te groeien. Het is belangrijk om enerzijds helder te zijn over de ruimte die er is om mee te denken en mee te praten. Het is anderzijds belangrijk om als gemeente daadwerkelijk open te staan voor de agenda van de inwoners en daadwerkelijk ruimte te organiseren om daarop in te kunnen spelen. Van belang is ook dat het gemeentebestuur zelf niet te veel hooi op haar vork neemt waardoor complexe dossiers misschien niet de aandacht krijgen die ze verdienen. 

De coronacrisis heeft ons allemaal met de neus op de feiten gedrukt. We hebben ons leven en de wereld om ons heen niet zelf in de hand. We zijn kwetsbare, afhankelijke mensen. Als we ons vertrouwen stellen op alle middelen en techniek, dan staan we met lege handen als het er echt op aan komt. Als SGP-fractie wensen we bestuur en inwoners van Capelle van harte de hulp en bescherming van God toe. Alleen dan kunnen we met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.