13 november 2023

Uit gemeenteraad: Begroting 2024

De SGP hecht er aan dat er eerst zorgvuldig wordt nagedacht over plannen die passen binnen de afgesproken kaders. Bij de besluitvorming worden de benodigde middelen beschikbaar gesteld. De gemeenteraad heeft dat ook als uitgangspunt vastgesteld in een eerder omarmde motie "eerst besluiten, dan voteren".

In de Begroting 2024 van de gemeente die in de raadsvergadering van 13 november wordt behandeld is geconstateerd dat dat op een onderdeel niet wordt toegepast. Het college doet daar een voorstel om een eerder verstrekt krediet voor de aanpassing van het wegdek van de 's-Gravenweg alvast meer dan te verdubbelen, terwijl er nog met de bewoners en belanghebbenden een nieuw plan wordt bedacht. Ook al staan de meeste partijen in de gemeenteraad achter het opknappen van de 's-Gravenweg het realiseren van een veilige fietsroute, toch is het belangrijk om de plannen goedgekeurd en met het juiste budget te gaan realiseren. De SGP, maar ook de Christenunie en Leefbaar Capelle dienen daarom tijdens de raadsvergadering een amendement in om dit niet op deze manier te doen en het nog niet in deze begroting op te nemen. Eerst het plan goed afstemmen en (omdat het een afwijking is van de eerder gestelde bedoeling) voorleggen aan de gemeenteraad en dan meteen de benodigde middelen daarbij aanvragen.

Omdat niemand zit te wachten op ernstige vertraging van de uitvoering, wordt het college ook gevraagd om - indien dit nodig is om vertraging te voorkomen - tussentijds het besluit met de kredietaanvraag aan de gemeenteraad voor te leggen.