4 april 2024

Gemiste kans - Gemeentelijke noodhulp bij humanitaire rampen

Op 25 maart jl. besprak de gemeenteraad het voorstel voor het kader voor financiële noodhulp bij humanitaire rampen. Noodhulp bij humanitaire rampen is geen gemeentelijke taak, maar wordt uitgevoerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en hulporganisaties. Giften van derden zijn bij humanitaire rampen van essentieel belang.

Afgelopen jaar heeft de gemeente Capelle aan den IJssel bij de aardbeving in Turkije en Syrië besloten een bijdrage van € 1 per inwoner te geven aan noodhulp. Na de rampen in Marokko en Libië ontstond de vraag om ook hier een bijdrage toe te kennen voor noodhulp. In de raadsvergadering van september 2023 is aan het college gevraagd spelregels voor te stellen, wanneer wel of niet en tot welk bedrag financiële noodhulp vanuit de “gemeentekas” beschikbaar gesteld zou moeten of kunnen worden.

Voor de omvang van het beschikbaar te stellen geld is, na het aannemen van het door D66 ingediende amendement (met 22 voor en 9 tegenstemmers), het volgende besloten.

Na het amendement van D66 is het niet meer mogelijk voor het college om zelfstandig te besluiten tot het doneren van geld. Het college kan nu alleen nog maar geld dat is opgehaald door Capellenaren of Capelse organisaties verdubbelen, tot een bedrag van maximaal € 6.500.
(bron: website Gemeente Capelle aan den IJssel)


De SGP vindt dat onze gemeente bij humanitaire rampen een ruimhartige bijdrage zou moeten leveren. Daarom heeft de SGP tegen het amendement van D66 gestemd. Dat was er immers op gericht om de gemeentelijke bijdrage sterk te verlagen. Toen dit amendement toch werd aangenomen was er van het oorspronkelijke collegevoorstel zo weinig meer over, dat de SGP daar principieel ook tegen heeft gestemd. Vanuit het oogpunt van christelijke barmhartigheid en solidariteit zou onze gemeente echt meer moeten willen doen. Zeker als er vanuit onze gemeente betrokkenheid wordt ervaren bij getroffen gebieden. Een gemiste kans en een slecht signaal!